Hvordan unngå at byggenæringen blir ødelagt?

Skal vi ødelegge norsk byggenæring? Det var tittelen på en næringspolitisk kommentar jeg la ut på bygg.no for noen dager siden. Denne kommentaren må ha truffet et ømt punkt, for det er kommet utrolig mange tilbakemeldinger. Saken har også vært en av de mest leste vi har lagt ut på bygg.no den senere tid.

Problemet er at mange vegrer seg for å ta del i den offentlige debatten. Mange er redd for replesalier eller at de skal bli utestengt fra neste jobb. Men fra alle ledd av næringen – bortsett fra byggelederfirmaene - har det vært mange og sterke tilbakemeldinger.

Per Helge Pedersen

Start en tenketank i byggenæringen, er ett av de mange forslag vi har fått. Kanskje kan det være en god ide. Det er i alle fall viktig at den som kjenner hvor skoen trykker, engasjerer seg. Dersom ikke en samlet byggenæringen reagerer, er vi redd for at den utviklingen vi nå ser bare vil akselerere.

En stor byggherre-representant som tidligere har vært entreprenør, sier at entreprenørbedriftene også må gå i seg selv. Det må bli status å jobbe i prosjekt ute på byggeplass. Slik er det ikke alltid lenger, i følge han. Skal entreprenørene fortsatt ha den posisjon i et byggeprosjekt de bør ha, må man satse langt mer på prosjektledere og byggeledere som både kan sitt fag og som har de fullmakter som er nødvendige. Innovasjonsgenene må få utfolde seg, sier han.

En kjent arkitekt sier at problemet med innleide byggelederfirma som kun tenker kortsiktig på økonomi, begynner å bli et mareritt for mange arkitekter. Fortsetter utviklingen kan dette bety en forflatning i alt som har med byggeskikk å gjøre, sier han.

For mange rådgivende ingeniører betyr det nye mellomleddet mye ekstra arbeid som igjen fører til ekstra utgifter. Det er mye frustrasjon, sier en sjef i et større rådgiverfirma.

Noen byggherrer tror de kan spare penger på å bruke slike mellomfirma, sier en erfaren bransjemann. Men jeg tror mange byggherrer lurer seg selv, fortsetter han.

Dette er en sak det avgjort burde vært forsket mer på. Mange offentlige byggherrer har selvsagt ikke apparat selv til å kjøre byggesaker. Men kan man stole på de aktørene som blir engasjert – det være seg arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører/leverandører, vil man gjennom samspill selvsagt kunne bygge både bedre og billigere enn man gjør når stemningen på en byggeplass er preget av mistenksomhet og konflikt. Nå bygges det opp et kostbart byråkrati. Noen må selvsagt betale prisen.

Alle snakker om at produktiviteten må økes i Norge. Det vi nå ser på mange byggeplasser er det motsatte av produktivitetsvekst. Det at man også må bruke måneder og år for å få oppgjør for en jobb, gjør ikke situasjonen bedre. Takstameteret går fort når advokater kommer inn i et byggeoppgjør. Havner saken så i rettsapparatet vil mye tid gå tapt for den som egentlig skulle stått i fullt arbeid ute på en byggeplass. Det skapes ikke mange verdier i en slik rettsak. Ofte er alle tapere uansett hvem som vinner saken.

Vi har fortsatt tid å redde næringen. Men det haster med å rydde opp i det kaos vi nå ser.