Stockholm blir den tredje byen som trekker seg i kampen om OL i 2022.

Sier nei til OL – vil prioritere boligbygging

De svenske Moderaterna sier nei til vinter-OL i Stockholm. Dermed har Oslo fått en konkurrent mindre i kampen om OL i 2022, dersom de velger å søke.

Moderaternas nei betyr at samtlige borgerlige partier, samt Vänsterpartiet og Miljöpartiet, har vendt tommelen ned for arrangementet, skriver Dagens Nyheter fredag.

Det betyr i tilfelle at tre aktuelle OL-kandidater har trukket seg ut av OL-kampen på kort tid. St. Moritz i Sveits og München har allerede trekt sine søknader.

Ifølge finansbyrådet Sten Nordin er tiden for knapp og at de derfor må prioritere boligbygging.

– Det økonomiske underlaget er for usikkert, og uansett om det skulle bli presentert en ny økonomisk plan er det for sent, mener Nordin som likevel åpner for å søke enten i 2026 eller 2030.

– Det er ikke et nei for all framtid for et vinter-OL. Vi er forberedt å se fremover, sier han til avisen.

Felles for alle partiene som sier nei til OL er at de mener kostnadene er for høye for byen.

Ifølge Osloby.no gråter nå Oslo-ordfører Fabian Stang (H) en krokodilletåre over at svenskene snur i OL-spørsmålet.

- Det overrasker oss ikke, for søknaden var ikke så veldig gjennomarbeidet. Men på den spøkefulle siden er det utrolig synd at de trekker sitt kandidatur. Er det noe som kunne motivert nordmenn og skapt entusiasme omkring et OL, så ville det være å konkurrere med svenskene, sier Stang til Osloby.no.

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) tror kandidaturet nå er styrket med et svenske-nei.

- Jeg opplever nok at Stockholm var den antatt tøffeste konkurrenten. Og det gjør jo at dersom Norge bestemmer seg for å gjøre dette, så mener jeg våre muligheter er styrket ytterligere, sier han til avisen.

De fire andre gjenværende konkurrentene er Almaty i Kasakhstan, Beijing i Kina, Krakow i Polen og Lviv i Ukraina.