Oslo høyt på internasjonal IKT-rangering

Oslo er best blant 31 av verdens storbyer når det gjelder utnyttelse av IKT for å forbedre økonomiske, sosiale og miljømessige forhold.

Det skriver Ericsson i en pressemelding om rapporten «Networked society city index 2013».

Les hele rapporten her.

Norges hovedstad er imidlertid kun nummer 12 av 31 på IKT-modenhet, og er dårligere enn samtlige av de øvrige storbyene i Norden på dette feltet.

Totalt sett er Oslo rangert som nummer 6, slått av Stockholm, London, Singapore, Paris og København.

Det største forbedringspotensialet ligger innenfor infrastruktur, heter det i den norske pressemeldingen til rapporten.

Det er, ifølge Ericssons rapport, først og fremst IKT-modenhet, og særlig infrastrukturforhold, som hindrer Oslo i å hevde seg helt i toppen av indeksen totalt sett.

Best på trippel bunnlinje
Oslo er nummer 1 blant de 31 byene i rapporten på utnyttelse av IKT for den såkalte «triple bunnlinjen», det vil si en helhetsvurdering av sosiale, økonomiske og miljømessige forhold.

Eksempelvis gjør byen det suverent best i den sosiale dimensjonen av indeksen, og over middels bra innen helse, utdanning og sikkerhet. I den økonomiske dimensjonen har Oslo den høyeste inntekten per innbygger, og scorer bra på konkurranseevne, sysselsetting i kunnskapsintensive næringer og tertiær utdanning. Byen gjør det det mindre bra på nyetableringer og patenter. Oslo scorer relativt bra i miljødimensjonen, med lave CO2-utslipp og et forurensingsnivå godt under gjennomsnittet.

– Selv om Oslo er en av verdens beste byer å leve i, tyder indeksen på at mye kan bli enda bedre. Det er viktig at velstanden ikke blir en sovepute. Det bør satses enda sterkere på IKT, spesielt på visse deler av infrastrukturen, sier Aksel Aanensen, administrerende direktør i Ericsson i Norge.

Byene i indeksen er, i tillegg til Oslo, Stockholm, London, New York, Paris, Singapore, Hong Kong, København, Miami, Helsinki, Los Angeles, Soul, Tokyo, Taipei, Sydney, Moskva, Sao Paulo, Istanbul, Beijing, Shanghai, Johannesburg, Mexico City, Buenos Aires, Manila, Jakarta, Mumbai, Delhi, Kairo, Lagos, Karachi og Dhaka.