Samler kreftene for stor utviklingskonferanse

Viktige spørsmål skal drøftes når næring og myndigheter møtes i en stor konferanse om utviklingen av Oslo og Akershus i november.

Hva skal til for at næringslivet ønsker å etablere seg i en kommune, og hva må være på plass av infrastruktur og kommunal planlegging for at det faktisk skal skje?

Det er tema når næringslivsledere, fylkes- og kommunepolitikere, rådmenn, samferdselsaktører i Oslo og Akershus møtes på Lillestrøm 22. november.

Ikke mindre enn 150 deltakere er ventet til konferansen, som er i regi av Plansamarbeidet i Oslo og Akershus i samarbeid med NHO Oslo og Akershus og Entreprenørforeningen Bygg- og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold.

– Plansamarbeidet er inne i en avgjørende fase, der vi sammen skal bli enige om hvordan regionen skal utvikle seg videre. Dette innebærer også at vi går i dialog med sentrale aktører i regionen, blant annet næringslivet, for å identifisere de mulighetene vi hver for oss – Oslo og den enkelte kommune i Akershus – faktisk har, sier styreleder i Plansamarbeidet, byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen.

Innen 2030 ventes det en befolkningsvekst på 350.000 mennesker i Oslo og Akershus. Dette vil sette store krav til utbygging av både infrastruktur, boliger og næringsbygg. Befolkningsveksten medfører også etablering av ny næringsvirksomhet og nye arbeidsplasser i mange kommuner.

– Hvor veksten kommer, vil avhenge både av markedets etterspørsel og god, kommunal tilrettelegging. Ikke alle steder vil eller bør få den samme veksten, sier styreleder i NHO Oslo og Akershus, Per Bergerud.

Han mener konferansen er en god arena for å belyse hva som skal til for å utløse vekst i eksisterende og fremtidige knutepunkt i Oslo-regionen. Styreleder i Entreprenørforeningen, Frode Antonsen, håper de lokale myndighetene lytter godt til næringslivets analyser og erfaring knyttet til utvikling av nye sentra og knutepunkter.

– Noe som aldri kan sies ofte nok, er viktigheten av god infrastruktur og forutsigbarhet knyttet til dette. Det er en forutsetning for vekst og investering i både næringsbygg og boliger, sier Antonsen.