Bjørn Bygg oppgraderer kino på Skjold

Forsvarsbygg har inngått en generalentreprise med Bjørn Bygg AS om fornyelse og restaurering av kino og velferdsbygget ved Skjold leir i Målselv kommune.

Verdien på kontrakten er 59,7 millioner kroner inkludert mva. Dette er det tredje bygget som nå skal settes i stand etter Riksantikvarens fredningsbestemmelse. Tidligere er kaserne Evje og befalsmessa restaurert og tilbake-ført til 50-tallets stil. Bygningene i Skjold leir viser at Forsvaret ivaretar kulturhistorien med å beholde den unike stilen og samtidig oppgraderer dem til dagens krav og standarder.

- Arbeidet med fornyelsen og renoveringen vil starte i begynnelsen av november, og skal stå ferdig i løpet av januar 2015, forteller prosjektleder i Forsvarsbygg Hans Magnus Stensrud.

- Restaureringsprosjektene for Forsvarsbygg i Skjold leir er både krevende og spennende, og vi ser frem til å ta fatt på denne oppgaven. Vi har håndverkere som jobbet med restaureringen av befalsmessa og som har ytret ønske å jobbe med dette oppdraget, forteller Arild Østgård, sier daglig leder i Bjørn Bygg AS.

Velferdsbygget har et totalt areal på 3.122m2. Av dette skal 2054 m2 inn i renoveringsprosjektet. Målet er å tilba-keføre elementer i bygningen til eksisterende utførelse og tilrettelegges for universell utforming i bygningen.
Historikk I Skjold leir er deler av bygningsmassen og leirstrukturen fredet ved forskrift av 6. mai 2004 som oppfølging av Landsvernplan for Forsvaret (2000).

Velferdsbygget er i henhold til fredningsforskriften fredet og fredningen omfatter både eksteriør og interiør. Velferdsbygningen er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas og ferdigstilt i 1956. Byg-get ligger rett utenfor leirgjerdet ved hovedvakta, og er et av byggene som er fredet i tilknytning til leiren. Grunn-formen var opprinnelig et bygg med to hovedfløyer i vinkel med et sentralt inngangsparti, og i tillegg en mindre fløy langs hovedvegen med boliger for befal. Senere er det oppført et tilbygg mot sør med bl.a. nytt kantinekjøkken.

I opprinnelig planløsning inneholdt den ene hovedfløyen kino og den andre fløyen velferdslokaler og kapell. Hovedtrekkene i denne arealfordelingen er beholdt.

Formålet med fredningen I landsverneplanen heter det at Maukstadmoen (Skjold leir) har også betydning i arkitekturhistorisk sammenheng. Utformingen av bygningene er meget karakteristisk for perioden både mht. hovedform, materialbruk og detalje-ring. Det er av stor betydning at bygningsmiljøet opprettholdes mht. overordnet struktur, bygningenes volum og hovedform samt opprinnelig materialbruk i eksteriør og interiør.