Frafall fra videregående øker risiko for trygd

En som ikke har fullført videregående skole har 21 prosent forhøyet risiko for å bli varig arbeidsufør, viser en ny studie fra NTNU.

Forskere har undersøkt skolefrafall og trygdeytelser blant over 6.000 skoleungdommer. Ungdommene, som deltok i HUNT-studien (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) i 1995, ble kartlagt for om de hadde fullført videregående skole da de fylte 24 år.

Forskerne koblet så denne informasjonen til om de hadde mottatt trygdeytelser i over seks måneder, i form av rehabilitering, sykmelding, attføring eller uførepensjon, skriver Dagens Medisin.

– Vi visste fra før at personer som ikke har fullført videregående skole, har høyere risiko for å være ute av arbeid på grunn av sykdom, sammenlignet med de som har fullført. Vi ville sjekke om denne sterke sammenhengen kunne forklares med andre kjente risikofaktorer, sier Karin de Ridder, spesialist i samfunnsmedisin og doktorgradsstipendiat ved NTNU.

De Ridder og kollegene tok høyde for kjente risikofaktorer som foreldre med lav utdanning, helseplager i ungdomstiden, røyking, overvekt, ensomhet, lav selvtillit og skolevansker.

– En som ikke har fullført videregående skole har 21 prosent større risiko for å være ute av arbeid på grunn av sykdom, sammenlignet med en som har fullført videregående skole, sier Ridder.

Studien er nylig publisert i BMC Public Health.