Tror Norges Bank utsetter renteøkningen

Lavere prisvekst og svakere vekst i norsk økonomi vil sikre uendret styringsrente også etter Norges Banks rentemøte torsdag. Det tror makroøkonom Kristina Havås Hanson i Sparebanken Vest.

Norges Bank signaliserte etter sitt forrige rentemøte i september at styringsrenten kan bli hevet sommeren 2014, ett kvartal tidligere enn forrige prognose. Sentralbankens begrunnelse var utsikter til høyere inflasjon.

– Men en lavere inflasjon for september kombinert med lavere aktivitet i norsk økonomi gjør at behovet for renteøkning er mindre nå, sier Hanson.

Hun tror Norges Bank torsdag vil signalisere at renteøkningen forskyves til slutten av 2014.

Rentekutt?

Vekstkraften i norsk økonomi har avtatt. Flere økonomer NTB har snakket med tror regjeringen opererer med for høy vekst for norsk økonomi. Regjeringens anslag ligger høyere enn sentralbankens.

– Fortsetter det å komme svake nøkkeltall fra norsk økonomi og inflasjonen holder seg stabil, kan det også åpnes opp for rentekutt, sier Hanson.

Men hun legger til at en svakere krone kan gi noe høyere inflasjon over tid. Derfor har hun mest tro på at det blir renteøkning, men altså ikke før mot slutten av neste år.

Krittstreken kan påvirke

– Men skulle den blåblå regjeringen foreta endringer i de rødgrønnes budsjett som fører til at det brukes 15 milliarder ekstra oljekroner, kan det være duket for at sentralbanken likevel hever styringsrenten allerede til sommeren neste år, sier Hanson til NTB.

Hun legger til at hun personlig ikke tror den nye regjeringen vil øke oljepengebruken så mye.

Mindre utlån

At norsk økonomi ser ut til å ha kommet inn i smulere farvann, understøttes av Norges Banks kvartalsvise utlånsundersøkelse. Den siste undersøkelsen, som kom denne uken, viser at norske banker har opplevd lavere låneetterspørsel fra husholdningene i tredje kvartal.

I forrige undersøkelse var etterspørselen ventet å være uendret. Det har vært nedgang for vanlige boliglån så vel som for fastrentelån.

– Dermed er det tydelig at svakere veksttakt i norsk økonomi og lavere temperatur i boligmarkedet har gitt seg utslag i lavere låneetterspørsel i husholdningene, skriver DNB Markets i en rapport.

Fremover venter Norges største forretningsbank at etterspørselen skal falle videre, særlig etterspørselen etter boliglån og førstehjemslån.

Bedriftene har derimot økt sin etterspørsel etter lån noe i tredje kvartal. Men DNB Markets ventet at også bedriftene vil redusere sin etterspørsel i fjerde kvartal.