Haster med nytt fengsel i Hamar

Lederen for fengslet i Hamar vi ha på plass et nytt fengselsbygg i byen så fort som mulig. I løpet av de fem siste årene har to fanger klart å grave seg ut gjennom teglsteinsmuren, senest natt til mandag.

Da klarte en 29 år gammel albaner å rømme ved å grave seg ut gjennom ytterveggen med en vanlig bordkniv. Natt til tirsdag 12. august 2008 gravde en fange seg ut gjennom veggen med en kleshenger.

Muren består av fire lag med teglstein, men sementen mellom steinen er porøs i bygget som ble oppført i 1864. Mens 29-åringen hadde laget et hull gjemt under det lave bordet på cella, hadde den andre gjort noe tilsvarende bak senga.

Til Ilseng

Fengselsleder i Hedmark, Jan Korsvold, mener de gamle fengselsbygningene kan sikres og forsterkes. Samtidig er «plan A» å samlokalisere fengslet med Ilseng fengsel som ligger noe over 1 mil unna.

I august i fjor foreslo Kriminalomsorgen å legge ned Hamar fengsel og 26 andre av landets 60 avdelinger.

– Det som er klart, er at 1860-fengslene, som også finnes i Gjøvik, skal fases ut. Det er å håpe at politikerne våre kan hjelpe med å få fortgang i planene, sier Korsvold til Hamar Arbeiderblad.

Politisk støtte

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) går nå inn i sin fjerde stortingsperiode for Hedmark. Han var i sin regjeringstid opptatt av å bygge nye fengsler, og har ikke endret oppfatning.

– Bygningsmassen i mange norske fengsler er for dårlig, men da er det ikke først og fremst rømningssikkerheten jeg har i tankene. Snarere de innsattes rehabiliteringsmuligheter og de ansattes arbeidsforhold. Jeg mener det er viktig at vi på Stortinget er med når planen for fengselsstrukturen i Hedmark legges, sier han. (©NTB)