- Oppklassifiser veilistene

Regjeringen har gjennom en forskriftsendring åpnet for økt totalvekt for tømmervogntog til 60 tonn, og økt totalvekt for tilhenger til 36 tonn. For at treindustrien og skognæringen skal få effekt av denne forskriftsendringen, er man avhengig av at kommuner og fylker bidrar til at veilister oppklassifiseres.

Heidi E.F.Kielland

Administrerende direktør i Treindustrien

Dette skjer i desember når Statens Vegvesen oppdaterer veilistene. Forventingene fra treindustrien er at dette følges opp i tråd med at samferdselsministeren har bedt direktoratet følge opp arbeidet i forhold til å få vurdert fylkes/kommunalvegnettet for økt totalvekt.

Uten at kommuner og fylker oppjusterer veilistene, har forskriftsendringen liten verdi for næringen.

Treindustrien har sammen med BNL, TFB, Skogeierforbundet, NoBio, LO og Fellesforbundet sendt brev til hver enkelt kommune og hvert enkelt fylke hvor man ber om en tilbakemelding på hvordan forskriftsendringen vil bli fulgt opp. Det er store forskjeller mellom kommuner og fylker, hvor region Øst med Hedmark og Østfold utmerker seg positivt. I region Sør er det mye som gjenstår, det samme gjelder Akershus fylke. For landet totalt ligger det et teoretisk innsparingspotensial på ca. 170 millioner.

For en industri som sliter med inntjeningen, er dette mye penger. Begna Bruk as har alene et inntektsbortfall på 5,5 million som følge av nedleggelse av Tofte. Det haster med tiltak nå, og kommunene og fylkene har en viktig rolle i forhold til å bidra til bedre rammebetingelser for treindustrien.

Om kommunene og fylker følger opp oppfordringen fra samferdselsministeren kan industrien oppnå positive effekter allerede innen utgangen av 2013. Vi ber derfor kommuner og fylker om handling nå, slik at treindustrien og skognæringen får effekt av forskriftendringen slik regjeringen har lagt til retter for snarest mulig.