Studie: Mye ulovlig transportkjøring i Sverige

Over 2.500 utenlandske lastebiler og langtransporter driver kontinuerlig transportkjøring i Sverige. Mye av denne såkalte kabotasjetrafikken er i strid med EUs regler, viser en ny svensk studie.

Siden april i år har nærmere 5.000 svenske sjåfører over mobiltelefon innrapportert sine observasjoner av utenlandske lastebiler og deres bevegelser. Observasjonene er til stor hjelp for trafikkforskere som kartlegger kabotasjen, meldte nyhetsbyrået TT mandag.

Når utenlandske transportører frakter varer innenlands, kalles det kabotasje.

EU tillater høyst tre transporter per sjudagersperiode innenfor grensene i et annet land enn det kjøretøyet er registrert i. Men det syndes trolig grovt mot denne regelen, sier trafikkforsker Henrik Sternberg ved Lunds tekniske høyskole ifølge TT.

Han skal nå starte en tilsvarende undersøkelse med samme metode i Danmark. I Norge er Norsk Transportarbeiderforbund NTFog flere andre organisasjoner i transportbransjen blant deltakerne i granskningen av kabotasjekjøringen her til lands.

Bransjen har ifølge nettstedet at.nolansert en egen kabotasjeapp for mobiltelefoner, som ledd i den skandinaviske kampen mot slike transporter. Danske politikere har tatt til orde for strengere kontroll for å få bukt med kabotasjekjøringen og høyere bøter for brudd på reglene. (©NTB)