Grønne bygg får fokus på zerokonferansen

ZERO tar debatten i «Det grønne skiftet i byggsektoren» den 6.november. Det kommer toppolitikere, energi-eksperter, bransjefolk og fagforeninger. Sinnasnekkern fra TvNorge tar også turen.

Det grønne skiftet i byggsektoren er i gang. Byggmeldinga fra 2012 krever passivhusnivå fra 2015, nullenergibygg fra 2020, og utfasing av all fossil oppvarming. Flere og flere byggefirma promoterer hvor mye av det de bygger som er «grønt», og det kommer stadig nye typer miljøvennlige bygg. Hvordan påvirker dette byggenæringa, er vi klare for nye energikrav, og hva krever de nye målene av oss? Hvordan vil fremtidens bygg se ut, og når blir plusshus vanlig?

I dag sier man at byggsektoren globalt står for om lag 35 % av klimagassutslippene og en omtrent like stor andel av energiforbruket. Dette er nå i endring, og et skifte er på gang. Hvordan går det med de som ikke henger med, og hvordan vil miljøfokuset påvirke dagens kompetansekrav?

- Vi vil spørre ulike aktører om byggebransjen er klar for nye energikrav. Dette vil vi få folk som har forskjellige innfallsvinkler til å diskutere sammen. Vi trenger å få frem utfordringer og finne ut hvor sko trykker i denne debatten, sier Ida Spjelkavik, rådgiver i ZERO.

Konferansens byggbolk ønsker også å se på noe av de kommende trendene. Med tanke på hvor fort bransjen har endret seg på dette området, er det interessant å se fremover.

- Mange selskaper i byggebransjen er i gang med store, spennende og fremtidsretta miljøprosjekter allerede. I land som Tyskland og Danmark er det stadig ny eksplosiv utvikling innen solenergi, og i Norge får vi i 2014 vårt første plusshus. Om vi kan bygge plusshus i 2014, hva kan vi få til i 2020? Avslutter Spjelkavik, som håper mange tar turen til zerokonferansen for å henge med på det grønne skiftet.

Den årlige konferansen til miljøstiftelsen ZERO er fra 5-6.november, og har blitt Europas største klimakonferanse med godt over 1000 deltakere.