Lånekassen vurderer å kutte borteboerstipend

Lånekassen har sett seg lei på at studenter oppgir uriktig adresse og får stipend de ikke har rett til. Et alternativ kan være å kutte borteboerstipendet.

– Det er fryktelig synd at en ung gutt eller jente går inn i voksenlivet med svindel på rullebladet, sier fagdirektør Liv Simonsen i Lånekassen til NRK.

Hun håper økt bevissthet rundt problemet blant studenter kan føre til mindre juks. Skjer ikke det, må de gå sterkere til verks.

– Dette er et såpass stort problem at om det ikke endrer seg, må vi gripe inn i ordningene. En måte å gjøre dette på, kan være å kutte ut borteboerstipendet. Da vil alle få mindre stipend, sier fagdirektøren.

Kritisk
Stortingsrepresentant Bente Thorsen (Frp) i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen mener Lånekassens framgangsmåte er uheldig.

– De aller fleste som får borteboerstipend er berettiget og har stort behov for denne økonomiske støtten. Det blir helt feil å ramme alle studenter ved å fjerne stipendet, sier hun til NTB.

Thorsen mener det heller må stilles krav til underskrift fra utleier som viser at studenten virkelig er leietaker.

– Det må også komme fram at utleier på den måten er garantist for at det er et reelt husleieforhold, påpeker hun.

45 av tusen
I januar i år kom det fram at Lånekassen kan ha blitt svindlet for 72 millioner kroner i studieåret 2011– 2012. Bare studenter som ikke bor sammen med foreldrene, har rett på borteboerstipendet. Kontroller Lånekassen utfører, har vist at rundt 1,4 prosent av dem som får støtte, faktisk bor hjemme.

– Vi så at 56.000 av studentene som søkte støtte, hadde en adresse såpass nær foreldrene at de like godt kunne bodd hjemme. Av disse sjekket vi tusen studenter, hvor 45 viste seg å ha oppgitt feil informasjon, forklarer Simonsen.

De som blir tatt, må betale tilbake all støtten de har mottatt og gå uten støtte like lenge som de har fått støtten ugyldig. De verste tilfellene kan bli politianmeldt.