Bygg.no

Meny
Hva leter du etter?
Tips oss
Les Byggeindustrien digitalt
  • Bygg
  • Anlegg
  • Eiendom
  • Arkitekter
  • Rådgivere
  • Byggevarer
  • Øvrige Øvrige
    • Anleggsmaskiner
    • Betong
    • Bil
    • Bolig
    • Bygg Reis Deg
    • Byggedagene
    • Byggejus
    • Energi
    • HMS
    • Personalnytt
    • Produkter
    • Tre
    • Stål
    • Forbruker
    • Byggeprosjekter
  • A til Å
  • Byggedagene
  • Bygg Reis Deg
  • Hage
  • Byggenæringens kalenderByggenæringens kalender
  • Meld deg på vårt nyhetsbrev
  • Nyheter på din side
  • Tips til redaksjonen
  • Kontakt oss

Besøksadresse
Stensberggaten 27
0170 Oslo

Postadresse
Postboks 6831, St. Olavs plass
0130 Oslo

Telefon
+47 23 70 95 00

Les Byggeindustrien digitalt
  • Anleggsmaskiner
  • Betong
  • Bil
  • Bolig
  • Bygg Reis Deg
  • Byggedagene
  • Byggejus
  • Energi
  • HMS
  • Personalnytt
  • Produkter
  • Tre
  • Stål
  • Forbruker
  • Byggeprosjekter
Les siste digitalutgave Les Byggeindustrien digitalt
Mest lest Ledigestillinger Bygge-prosjekter

Vet ikke tempen i kjøleskapet

Publisert: 09.07.2013 09:40. Sist endret: 27.11.2013 20:57.

Sju av ti bommer på hva som er anbefalt kjøleskapstemperatur. Og over halvparten av oss sjekker sjelden eller aldri om kjøleskapet er kaldt nok.

  • Nybø: Forhandlinger med Storbritannia inn i siste fase

  • Ikke kontroll på brann i næringslokale på Toten

  • Isopartner etablerer ny avdeling utenfor Trondheim

  • Flisekompaniet åpner butikk i Bodø

Nettleder

Koronaen utfordrer

Les også:

  • Økt ansvar på kommunene
  • Fotballskandalen som må få konsekvenser
  • Kan bli enorme VA-utgifter for oss alle
  • En klar oppfordring til byggenæringen
  • Stor utvikling innen elektriske anleggsmaskiner
Flere ledere

Siste gjestekommentarer

Bjørn Røsten

«Kunstig intelligens kan effektivisere arbeidet i byggebransjen - også ute på byggeplassen»
Les mer

Les også:

  • Bygningsanatomi og endringsdyktighet
    Jan Eldegard Hjelle
  • Innlegg: For en grønn omstilling i byggenæringen må alle med
    Ann-Kristin Ytreberg
  • Byggenæringen trenger kompetanse om eksisterende bygningers anatomi som grunnlag for ombygging og god bygningsforvaltning
    Svein Bjørberg
  • Å skifte vinduer er effektiv energi- og klimapolitikk
    Hilde Widerøe Wibe
  • Norge og den utenlandske arbeidskraften
    Harald I. Hansen
Flere gjestekommentarer

Siste nyheter

  • Ikke kontroll på brann i næringslokale på Toten
  • Isopartner etablerer ny avdeling utenfor Trondheim
  • Flisekompaniet åpner butikk i Bodø
  • Innlandet skal asfaltere 183 kilometer - slik ligger entreprenørene an i konkurransen om oppdragene
  • Lastebil mistet 800 liter maling i Oslo
  • Flere nye bygg har rast ned i skredgropen i Gjerdrum
  • Aina Sunde Dahl skal lede Multiconsult i sør
  • HENT begyner bygging på milliardprosjektet Aker Tech House
  • Ny riksvei 7-etappe godkjent i Viken
  • Resultater som klinger godt i Brekke & Strand Akustikk
Gå til arkiv

Byggeprosjekter

Jessheimbadet

Flere prosjekter

  • TROX Auranor
  • Mosenteret og Sentrum Terrasse
  • Stjørdal helsehus
  • Oppdal Innovasjonssenter
  • Rykkinntoppen
  • Tribunen
  • Ny idrettshall – Sognahallen
  • Jarenga barnehage
  • Contiga Askøy
  • OBS Bygg Leangen
  • Øystre Slidre helsetun
  • Ålesund Bybad
  • Hareid Helsehus
  • Tolga kulturhus - Vidarheim
Flere prosjekter

Siste kontrakter

HENT begyner bygging på milliardprosjektet Aker Tech House

Flere kontrakter

  • COWI vant Hordfast-kontrakt
  • GK fikk stor kontrakt i regjeringskvartalet
  • AF bygger 163 leiligheter i massivtre som FutureBuilt-prosjekt
  • Rejlers skal planlegge nytt ledningsnett for Bane NOR
  • Multiconsult skal levere forprosjekt for oppdrettsanlegg i Kina
  • Asker Entreprenør bygger 157 boliger i Asker
Flere kontrakter

Bildekaruseller

  • Grunnstein er lagt for Ravinen i Fjerdingby

  • Lan Marie Berg sprengte den første salven på Prosjekt Ny vannforsyning Oslo

  • Pon overleverte ti nye elektriske gravere - opplever stor interesse for el-maskiner

Vis flere bildekaruseller

Byggenæringens kalender

Dato Aktivitet
31.08 Byggedagene 2021
08.09 Vi Bygger Bergen 2022
Vis flere arrangementer

Siste fra Bygg-TV

  • Markerte anleggsstart for ny vannforsyning Oslo

  • Skanska med 110-års medlemskap i NHO

  • Erna Solberg kjører elektrisk tippbil

Vis flere videoer

Tips oss

facebook twitter linkedin mail print

Av: email authorNW Kjell M. Kaasa

Det viser en undersøkelse YouGov har gjort for Anticimex.

– Jeg er ikke veldig overrasket. Mange tenker nok ikke mer over dette enn at det skal være kaldt i kjøleskapet og skikkelig kaldt i fryseren, sier næringsmiddelteknolog Hanne Høgberg i Anticimex.

Anbefalt temperatur i kjøleskapet er mellom én minusgrad og fire plussgrader. Hele 47 prosent tror anbefalt temperatur strekker seg til sju grader, ifølge undersøkelsen. Ytterligere 11 prosent tror en temperatur på åtte grader er greit.

– Det er viktig å huske på at holdbarhetsdatoen på matvarer gjelder ut fra anbefalt temperatur i kjøleskap. Hvis maten oppbevares varmere, reduseres holdbarheten. Bakterier formerer seg fort og noen typer kan fordoble seg i antall på bare litt over en halvtime allerede fra fem grader, sier Høgberg.

Lettbedervelige matvarer som kjøttpålegg, fisk og kylling er ekstra sårbare i sommervarmen.

Bruk termometer

Nyere kjøleskap viser som regel hva temperaturen er. Men mange er i besittelse av kjøleskap som ikke har noen informasjon om dette.

– Kjøleskap har som regel en bryter som går fra én til fem. Men det er viktig å huske på at tallene ikke er temperatur, kun en gradering der fem er kaldest, sier administrerende direktør Jan Adelsten Røsholm i Elektronikkbransjen.

Godt voksne sjekker kjøleskapet oftere enn yngre. Blant nordmenn over 55 år oppgir 35 prosent at de sjekker temperaturen ukentlig eller månedlig. I aldersgruppen 18-34 år er andelen bare 18 prosent.

Både Røsholm og Høgberg slår et slag for gjeninnføring av hengende termometer i kjøleskapet for å få bedre kontroll.

– Varm luft stiger oppover, i litt eldre kjøleskap vil det derfor være varmere øverst enn nederst. Det kan dreie seg om flere graders forskjell. Moderne kjøleskap har en vifte som sprer luften rundt i kjøleskapet, så der er forskjellene blir mindre, sier Røsholm.

Gode kjøleskap har egne skuffer for rask nedkjøling og svalerom for varer som ikke skal ha det like kaldt, som frukt og grønnsaker. Nyeste generasjon har også en dør i døren, så du slipper å åpne hele skapet når du for eksempel skal ta deg noe drikke.

Hurtig nedkjøling

Temperaturen i et kjøleskap vil påvirkes av hvor ofte du åpner døren, men også hvor fullt det er.

– I et stappfullt kjøleskap vil sirkulasjonen av kald luft bli dårligere. Da kan temperaturen stige så mye at det går ut over ferskvarene, sier Hanne Høgberg i Anticimex.

Varm mat skal ikke rett i kjøleskapet, fordi det øker temperaturen i skapet. Men tiden på kjøkkenbenken må heller ikke bli for lang, særlig ikke nå om sommeren.

– Bakterier har gode vekstvilkår i lunken mat. Alle som lager mat profesjonelt bruker maksimalt to timer på å kjøle ned mat fra 60 til ti grader, sier Høgberg.

Hvor ofte sjekker du temperaturen i kjøleskapet?

Hver uke: 17 prosent

Hver måned: 11 prosent

Hvert halvår: 9 prosent

Sjeldnere: 23 prosent

Aldri: 34 prosent

Vet ikke: 7 prosent

(Kilde: YouGov)

 

 

 

Nøkkelord:

Innemiljø, Forbruker, Bolig
 

Samme entreprenør og byggherre på to alvorlige koronautbrudd i Oslo:
- Vi har tøffe smitteverntiltak

 

Smitteutbrudd ved ny byggeplass i Oslo - 18 bekreftet smittet

 

BNL-sjefen med klare råd etter nytt smitte-utbrudd:
Bransjens omdømme handler om hvordan vi håndterer hver sak

 

HENT begyner bygging på milliardprosjektet Aker Tech House

 

Lastebil mistet
800 liter maling i Oslo

 

Flere nye bygg har rast ned i skredgropen i Gjerdrum

 

Aina Sunde Dahl skal lede Multi-consult i sør

Annonsørinnhold
 

Se skrekkbilder fra tak som ikke får regelmessig tilsyn

Annonsørinnhold
 

Disse CEEQUAL-sertifiserte prosjektene er blant de første av sitt slag i Norge


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Byggeindustrien

Bygg.no
  • Besøksadresse

    Stensberggaten 27,
    0170 Oslo

    Postadresse

    Postboks 6831, St. Olavs plass
    0130 Oslo

    Telefon

    +47 23 70 95 00.
  • Sjefredaktør

    Arve Brekkhus
  • Nyhetsredaktør

    Frode Aga
  • Redaksjonssjef nett

    Christian Aarhus
  • Salgssjef

    Kirsten B. Thorkildsen
  • Annonsesalg nett

    Geir Larsen

Tips til redaksjonenredaksjonen@bygg.no

Byggeindustrien arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk

Om informasjonskapsler (cookies)

Vilkår for bruk av videoinnhold

Fagpressen