Stemningen snur i norske bedrifter

Pessimismen brer seg i deler av norsk næringsliv. Én av fire norske bedriftsledere tror på lavere omsetning og lønnsomhet i år, viser en undersøkelse.

Undersøkelsen er foretatt av Opinion Perduco på vegne av DNB blant 1.476 bedriftsledere i mai i år. Da svarte én av fire bedriftsledere at de ventet at både omsetning og lønnsomhet vil bli lavere i år enn de trodde for et halvt år siden, skriver Aftenposten.

Rundt halvparten hadde samme forventning til omsetning og lønnsomhet som ved inngangen til året. En av fem venter høyere omsetning og lønnsomhet enn de trodde for seks måneder siden.

– Vi opplever mange tegn til at norsk økonomi går inn i en roligere vekstfase og det bekrefter denne undersøkelsen. Det er mindre optimisme blant bedriftseierne, sier Kjerstin Braathen, direktør bedriftsmarked i Norge i DNB.

Hun forventer at norsk økonomi vil kjøles ytterligere ned. Ledigheten i Norge har steget fire av de siste fem månedene. Antall konkurser øker og lønnsveksten avtar. Boligprisveksten har også bremset opp.

– Dette er en korreksjon av den sterke veksttakten vi har hatt, sier hun.

Størst andel som nedjusterer forventningene finner man innen bygg- og anlegg, industri og varehandel, i tillegg til primærnæringene.