Største noensinne for Lofotkraft

Lofotkraft AS har valgt ONE Nordic Kraftmontasje til bygging av den nye hovedlinja(132 kV) Kanstadbottn til Kvitfossen, og for ny linje mellom Sund og Bø (22 kV) i Flakstad.

Ny linje til Kanstadbottn er det største og mest kostnadskrevende prosjektet for Lofotkraft noensinne. Totalt kommer begge prosjektene på 246 millioner kroner (eks. mva).

Det ble i styremøtet i Lofotkraft AS, enstemmig vedtatt at ONE Nordic Kraftmontasje AS skal være entreprenør for nybygging av linjen. Kanstadlinjen er hoved forsyningslinjen for kraft i Lofoten og sekundærlinjen for Vesterålen. Linjen ble opprinnelig bygget i to etapper; Kanstadbottn – Holdøy, ferdig i 1958, og Holdøy – Kvitfossen, ferdig i 1966, skriver Lofotkraft i en pressemelding.

Ny sjøkabel og nødvendig linje for å knytte sammen eksisterende nett ble driftsatt 20. juni 2012 for å erstatte fjordspennene over Sløverfjorden. Tilstandskontroller foretatt de senere årene tilsier at linjen må skiftes ut relativt raskt for å unngå større utfall. Den nye linjen er dimensjonert for eventuell henging av fiber, dersom det skulle være aktuelt.

Byggeperioden er fra 1. august 2013 – 1. oktober 2016. Total kontraktssum for byggingen av Kanstadlinjen er på 213 millioner (eks mva). Grunnen til de høye kostnadene skyldes at prisene for entreprenørtjenester har økt betraktelig i Nord-Norge, som et resultat av få tilbydere og at linjen er komplisert som følge av bestemmelser fra NVE om hvordan byggingen skal gjennomføres av hensyn til miljø og beredskap.

I tillegg er det inngått en avtale med ONE Nordic Kraftmontasje om fornyelse av 22 kV linjen i Flakstad mellom Sund og Bø, med avgreininger til Møllnarodden, Anhopen og Skjellfjorden (Flakstadlinjen). Den er viktig for strømforsyningen av Vest-Lofoten, da den er eneste alternativ dersom vi får feil på 66 kV linjen fra Fygle til Solbjørn. Totalt er kontraktsummen på 33 millioner kroner (eks mva).

-Vi står nasjonalt overfor store investeringer både i kraftnettet og i fornybar kraftproduksjon de kommende årene – for å oppnå sikrere strømforsyning. I fjor ble det investert for 19,2 milliarder kroner og inneværende år er det ventet investeringer for 22,2 milliarder kroner i kraftsektoren, som betyr at etterspørselen etter entreprenører er enorm og det å få tak i de dyktige og erfarne entreprenører meget vanskelig – ikke minst i Nord-Norge, der det er få tilbydere. Sett fra et beredskapsståsted, er det også viktig at entreprenøren har ressurser tilgjengelig, samt erfaring nok til å takle en eventuell krisesituasjon og kan bidra, sier administrerende direktør Arnt M. Winther i Lofotkraft. - Vi er derfor meget fornøyde med at vi nå har fått en avtale på plass og kan gå i gang med utbyggingen så raskt.