Mange vannskader etter oppussing

Ukyndig oppussing er en av de vanligste årsakene til alvorlige vannskader i hus og hytter, ifølge fagfolk.

I fjor utbetalte forsikringsselskapene to milliarder kroner i erstatninger etter vannskader i hus, leiligheter og hytter, viser tall fra Finans Norge.

Dette melder nyhetsbyrået Newswire.

Den vanligste årsaken var slitasje og elde, fulgt av ytre påvirkning, stopp i avløp og tilbakeslag, og korrosjon. Frost var den femte viktigste årsaken til vannskade.

– Ytre påvirkning betyr i mange tilfeller skader ved oppussing. Gamle vannrør tåler svært lite, og kan nærmest sprekke av seg selv, sier rørleggermester Håvard Hildrum i Varme & Bad til Newswire.

Som med alt annet, har vannrør en levetid.

– Mange rør i boliger fra 50- og 60-tallet er overmodne for et skikkelig ettersyn, og i mange tilfeller utskiftning, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Når rør og koblinger ryker, skjer skaden raskt, og den blir ofte stor og kostbar.

– Bruk fagfolk

– Mange pusser dessverre opp badet uten å bruke fagfolk. Da får man ikke dokumentasjon på at jobben er gjort forskriftsmessig, og at våtromsnormen er fulgt, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring.

Våtromsnormen er en garanti på at arbeidet er utført forskriftsmessig.
Når gamle rørsystemer ikke blir skiftet ut, kan det medføre tretthetsbrudd som gjør at de sprekker, og vannet flommer ut.

– Ved rehabilitering av eldre bygninger bør man rive helt inn til bærende konstruksjoner. På den måten kan man komme til for å få skiftet slitte rør og ledninger. Unngå for enhver pris kosmetiske overflatebehandlinger, sier Bratgjerd.
Varme & Bad uttaler at de ofte må bygge opp igjen bad som nylig har blitt renovert. Da dreier det seg som regel om fuktskader som ikke dekkes av forsikringen.

– Hull i membran, fukt og råte er gjengangere. Vann på avveie skaper stor skade. Selv om det bare er små drypp, blir det store mengder over tid, sier Håvard Hildrum.
Han sier mange ikke har kunnskaper nok om produkter og materialer som kan brukes. De legger for eksempel flis på eksisterende gulvbelegg på våtrom. Slikt blir det lekkasje av etter en stund.

Smart vannstopper

– Vannskader er på mange måter et glemt område for huseiere. Nå er det på tide å ta et krafttak for å få ned skadetallene. Ikke bare koster det mye. Det er også veldig frustrerende å oppleve vannskader, sier Peter Batta.

Huseiernes Landsforbund, If og Varme & Bad kjører nå en landsomfattende kampanje for å forebygge vannskader. På nettstedet vb.no er det tips til hvordan man kan unngå vannskader.

Man kan begynne med å få en rørlegger til å foreta en uforpliktende inspeksjon av synlige røropplegg. På den måten vil du få et overblikk over kvaliteten på vannrørene.

– Det beste er å installere vannstoppventil med sensorer som registrerer eventuelle vannlekkasjer og automatisk stenger stoppekrana, sier Håvard Hildrum.

Han anbefaler å stenge vanntilførselen til boligen når man er bortreist mer enn et par dager.