Kårer Norges beste treklatrer

Lørdag er det duket for NM i treklatring. For regjerende mester Olve Lundetræ er hobbyen også jobb. (Se video)

– Vi er profesjonelle treklatrere og trepleiere som konkurrerer i hurtighet, teknikk og presisjon. Konkurransen er også en fin anledning til å plukke opp nye klatreteknikker, sier Lundetræ.

Lørdag 1. juni møtes han og 11 andre til NM i treklatring i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Der skal de konkurrere i hurtigklatring, fotlåsklatring, linekast, arbeidsklatring og redningsøvelse for å få ned en skadd klatrer.

Det er 19. gang Norsk trepleieforum arrangerer norgesmesterskap. Vinneren går videre til deltakelse i EM i Sveits og VM i Toronto i Canada senere i år.

Del av jobben
Det er først og fremst jobben som gjør at 38-åringen fra Lambertseter i Oslo konkurrerer i klatring. Han er sertifisert trepleier i ISS, som har en egen avdeling som kun jobber med beskjæring og pleie av trær.

– Det er nok en av veldig få stillingsinstrukser i landet som krever at søkere må være flinke til å klatre i trær. En del greiner kutter vi fra bakkenivå, men ofte står trærne i skråninger og trange hager, der lifter og andre anleggsmaskiner ikke kommer til, sier han.

Derfor tar trepleierne seg opp til greinene som skal kappes ved hjelp av tau, teknikk og rå muskelkraft.

ISS stiller med to mann i årets mesterskap. Treningsforberedelsene skjer i praksis på jobben.

Det er en fordel med god styrke i armer og ben for den som tenker på å kaste seg på sporten.

– Det er veldig fysisk krevende, du drar deg opp etter armene og bekjemper tyngdekraften hele tiden. Men det er også den store fascinasjonen ved sporten. Du tar deg opp i høyden, kanskje opp til 20-25 meter over bakken. Der oppe får du godt overblikk, sier Lundetræ.

Nødvendig frykt
Så da bør du ikke være plaget av høydeskrekk?

– Du må gjerne kjenne litt på frykten, uten den øker faren for at man gjør feil. Vi stoler på oss selv og utstyret vi bruker. Den nødvendige frykten gjør at du sjekker knuter og taufester to ganger, sier Lundetræ.

– Også jeg er ukomfortabel på kanten av fem-meteren i Frognerbadet. Mens oppe i et tre vet jeg at jeg har sikret meg. Da kan jeg også føle meg helt trygg.

Han har aldri falt ned, men glipptak skjer. Da får klatreren seg en liten sving mellom greinene.

– Vi klatrer med tau som er sikret i to punkter når vi er i litt utsatte posisjoner. Fallet blir derfor ikke så langt hvis uhellet skulle være ute, sier han.

De innledende rundene i NM i treklatring starter klokka 9, mens finalen mellom de beste starter klokka 16.