Byggenæringen får forskningspenger

Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) i Forskningsrådet bevilger 400 millioner kroner over fire år til 45 innovasjonsprosjekter i norske bedrifter. Fire av dem finner vi i byggenæringen. Vi skulle ha sett langt flere. Men av 97 prosjekter som søkte var det kun seks fra byggenæringen, og fire av disse prosjekter fikk totalt 38 millioner kroner.

Rammen fra BIA er 790 millioner kroner fra BIA. Søknadsfristen gikk ut 13. februar. Skanskas Kim Robert Lisø er programstyremedlem i BIA

- Bygg og infrastruktur er avgjørende for vår velferd, og en mer utviklingsorientert og kunnskapsbasert næring er et fundamentalt bidrag til økt kvalitet og produktivitet i næringen. Det er derfor flott å se at norske bedrifter satser på forskningsbasert innovasjon, og treffer blink på en tøff, åpen konkurransearena, fortsetter Lisø.

Prosjektene som får støtte spenner vidt, og har høy innovasjonsgrad og verdiskapingspotensial.

Vi håper at vi igjen skal få langt større midler i Forskningsrådet øremerket til bygg og anlegg. For noen år siden ble det årlig bevilget mer enn 100 millioner kroner, men så plutselig tørket disse forskningspengene inn. Det var flere grunner til at vi kom i en slik ulykksalig situasjon.

Byggenæringen har i alle fall tapt mye. Men det har også samfunnet. Håpet er at alle gode krefter nå kan samles slik at vi igjen kan bygge opp en langt større forskningsaktivitet. Det skjer mye FoU i byggenæringen, men problemet er at bedriftene ikke makter å fortelle omverden det.