Norheimsund er årets mest attraktive sted

Norheimsund i Hordaland får Statens pris for attraktivt sted 2013. 700 steder rundt omkring i landet har kjempet om tittelen.

Norheimsund får skryt av juryen for å ha snudd seg rundt etter at en tettstedsanalyse på 1990-tallet fastslo at stedet ikke klarte å utnytte nærheten til sjøen til sin fordel. Siden den gang er det blant annet bygd fjordpromenade og ny gjestehavn, noe som har gitt sentrum et løft som møtested med liv og røre i tilknytning til butikkene, ifølge juryens begrunnelse.

– I Norheimsund er det jobbet systematisk med planlegging og investeringer i tettstedsutvikling. Det er godt samarbeid mellom lokale utviklingsaktører. Arbeidet har generert kreativitet, dugnadsarbeid, tiltakslyst og handlekraft i lokalsamfunnet, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Hun deler ut prisen på 250.000 kroner i Norheimsund 28. mai. Pengene skal brukes på tiltak i Norheimsund.

Over 700 forslag fra hele landet ble sendt inn til kåringen. Før påske ble disse fem stedene nominert: Ringebu, Kirkenes, Herøy, Fagernes og Norheimsund.

Det er andre året prisen deles ut. I fjor gikk prisen til Ulsteinvik i Møre og Romsdal. Kåringen er ment å fremheve og hedre kommuner og andre «som har vist vilje og evne til å skape et levende og attraktivt sted å bo, arbeide, drive næring og besøke».