NVE: Økt vannstand i innsjøene

Vannføringen på Østlandet har ikke hatt noen betydelig økning siden torsdag ettermiddag, men NVE advarer mot mye vann i innsjøene og nedre deler av Glomma og Drammensvassdraget.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte fredag ettermiddag ut sin seneste statusoppdatering.

For fylkene Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark har det ikke vært vannføringsøkning av betydning det siste døgnet. NVE venter ubetydelige mengder nedbør i helgen, men noe stigende temperaurer.

Synker i elvene
Vannstanden har kulminert i Skiensvassdraget, og vannføringen vil gå ned der de neste dagene. Flere steder er vannstanden nå avtagende. Også i Numedalslågen ved Kongsberg har vannføringen flatet ut og ventes å synke i løpet av helgen. I Gudbrandsdalslågen er vannføringen avtagende og ventes å synke videre i dagene framover.

I Drammensvassdraget er forholdene mer usikre. I Sperillen stiger vanner fredag og er ventet å gjøre det inn i helgen. NVE beregner at vannstanden vil gå over nivået under flommen i 2007 med 40 centimeter. Også i Krøderen, Randsfjorden og Tyrifjorden ventes videre økning av vannstanden i løpet av helgen.

Mjøsa stiger
Ådalselva og Storelva, som begge ligger i Hønefoss-området, har hatt økt vannføring, og det er varslet ytterligere økning det kommende døgnet.

Drammenselva ved Mjøndalen hadde fredag ettermiddag en vannføring på 1.650 kubikkmeter vann i sekundet, noe som tilsvarer tiårsflom. NVE regner med enda noen centimeters stigning i elva i løpet av helgen.

I øvre deler av Glomma har vannføringen kulminert, men i områdene lenger sør mot Elverum og til samløpet med Vorma har vannføringen økt. I Øyeren ventes vannet å stige fram til mandag. Også i Mjøsa vil vannet stige og vil fortsette med det helt ut i neste uke da det ventes å nå toppen 30 centimeter over nivået under flommen i 2007.

NVE tar forbehold om at det er svært usikre værutsikter neste uke, noe som kan få betydning for utviklingen av flom og rasfare. Et nytt flomvarsel fra NVE er ventet lørdag.