Bedrifter på Sørlandet kan spare 20 30 % på energieffektivisering

For bedrifter på Sørlandet ligger det et stort potensiale i energieffektivisering. Samlet sett kan et Sørlandsk næringsliv spare flere hunder millioner kroner på et mer bevisst forhold til energiledelse.

Strømselskapet LOS har nå inngått avtale med Rejlers Consulting, et Nordisk rådgivende energiselskap. Samarbeidet omfatter energirådgivning mot bedrifter, og gjennomføring av energimerking av næringsbygg.

Når det gjelder energieffektiviseringstiltak ligger en stor grad av inntjeningen i bevisstgjøring av strømforbruket, sier Geir Tønnesland, administrerende direktør i LOS.

Pålagt energimerking
Fra 2010 ble det også obligatorisk å energimerke næringsbygg. Svært, svært mange næringsbygg på Sørlandet er ikke energimerket. Det er eier av bygget som har ansvaret for å gjennomføre energimerkingen. For oss som strømleverandør er det naturlig og også kunne tilby denne tjenesten, sier Geir Tønnesland.

Kompetansemiljø
- Rejlers Consulting er det ledende kompetansemiljøet på energimerking av yrkesbygg i Norge, og selskapet har et nasjonalt apparat for energimerking, sier Geir Tønnesland. Rejlers tilbyr ulike typer energirådgiving både mot private og offentlige byggeiere, og er en nøytral rådgiver som setter kundenes behov i fokus.

Ledende aktør
LOS er den største strømleverandøren til bedriftsmarkedet i Norge, og Rejlers ser frem til å utvikle samarbeidet med strømleverandøren.

- Rejlers har god erfaring med energimerking av private- og offentlige bygg over hele Norge, og mange av byggeierne ønsker også råd om hvilke tiltak de bør starte med for å bli litt mer energieffektive enn de er i dag. Vår erfaring er at fokus på energieffektivisering er svært lønnsomt for bedriftene, sier Linda Rabbe Haugen, fungerende divisjonsleder i Rejlers Consulting i Kristiansand. Basert på de undersøkelser som er gjort blant bedrifter som har gjennomført energieffektiviseringstiltak, ligger besparelsen på mellom 20 og 30 prosent.

Store besparelser
Arendal kommune har lenge hatt fokus på energieffektivisering og energioppfølging, og Jarl Bollmann Pedersen, prosjektleder Enøk i Arendal Eiendom, ser store besparelser knyttet til dette arbeidet.

- Arendal Eiendom besitter i dag ca. 280.000 m2 bygningsmasse, og med de tiltak vi så langt har gjennomført, har vi hatt ca. 14 % reduksjon i energibruken. Tallet varierer noe fra bygg til bygg, og spesielt på omsorgsbygg er det viktig at vi ivaretar både komfort og inneklima i arbeidet med energieffektiviseringen. Målet er 15 % reduksjon innen fem år, forteller Bollmann Pedersen. Arendal kommune investerte 6,5 millioner kroner i tiltak for å få ned energibruken i 2012, og budsjettet for 2013 er på 10,5 millioner kroner. I snitt ligger nedbetalingstiden for tiltakene på mellom tre og fem år.