Erna-regjering får boligminister

I en eventuell ny regjering ledet av Høyre-leder Erna Solberg vil byggenæringen møte en minister med full kontroll som styrer både plan- og byggesaker.

Høyrelederen var på Boligprodusentenes Bokligkonferanse helt klar på at i en borgerlig regjering vil plan- og miljøavdelingen i dagens Miljøverndepartement bli flyttet til Kommunal- og regionaldepartementet slik at all boliglovgivning samles i dette departementet slik byggenæringen lenge har ønsket seg.

Dagens kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete erklærte seg i egenskap av Senterpartileder enig med Solberg og kikket i retning av SVs Audun Lysbakken for at dette ikke hadde skjedd i dagens regjering.

Valgkampens viktigste?
Boligprodusentene som virkelig har fått satt boligpolitikk på den politiske dagsorden, har lenge solgt inn partilederdebatten på sin boligkongress som valgkampens viktigste boligdebatt. Og panelet hadde virkelig tyngde med Høyres Erna Solberg, Aps Helga Pedersen, FrPs Ketil Solvik-Olsen, Senterpartiets Liv Signe Navarsete, Venstres Ola Elvestuen og SVs Audun Lysbakken.

Ja til økt bygging
Boligdebatten avslørte massiv enighet i det politiske Norge om at boligbyggingen må økes selv om Navarsete stiller seg noe skeptisk til Boligprodusentenes behovsanalyse med en årstakt på 38.000 nye boliger basert på prognoser for befolkningsøkning og sentralisering. Bare Elvestuen klinket til med at boligbyggingen burde nærmer seg 40.000.

Det var også bred enighet om å bygge flere studentboliger med begrunnelsen at dette vil senke prispresset i både bolig- og utleiemarkedet.

Bane og bolig
Politikerne følger også opp Boligprodusentenes utspill om å samordne utbygging av kollektivtransport med krav til kommunene om økt boligbygging langs traseen. Men fortsatt vegrer nok partiene på høyresiden seg på å forplikte seg på for tøffe krav til fortetting i områder med mer spredt bebyggelse i dag. Men i knutepunkter er det enighet om mer urban bebyggelse. Elvestuen benyttet imidlertid anledningen til også å tale varmt for boligenes uterom og miljø.

Det er også et klart flertall for at jordvern i sentrale områder ikke lenger skal forsinke eller stoppe boligprosjekter.

Alle politikerne snakker også om bedre styring på innsigelser og raskere byggesaksbehandling med innføring av tidsfrister, men viljen til å gjøre mer drastiske endringer varierer. Solberg mente boligbyggingen måtte prioriteres høyere i arealplanarbeidet mot at den i dag kommer bak alle andre hensyn. Hun hadde bred støtte for at innsigelser må komme inn langt tidligere i planprosessen slik at saksbehandlingen ikke ble unødvendig forlenget.

Uenighet om TEK10
Reell uenighet er det på ønsket om å gjøre endringer og forenklinger av TEK10. Solberg vil foreta en gjennomgang for å se om den inneholder unødig fordyrende elementer. Selv antyder hun at det i hvert fall bør kunne gjøres unntak for universell utforming for studentboliger. Solvik-Olsen signaliserte enda større lempninger.

Navarsete svarte at hun var trøtt av all denne debatten om TEK10 og særlig universell utforming. Hun henviste til at personer med nedsatt funksjonsevne skal ha et mest mulig normalt liv også når de drar på besøk til andre. Det er ikke verdig å bli båret inn på toalettet, poengterte hun og satte bom for debatten fra regjeringens side.