Flere leier bolig uten depositum

Avtaler om leie av bolig uten at det skal betales depositum blir stadig mer vanlig. Isteden betaler leietaker for en garanti som gir samme sikkerhet til lavere pris.

– Av alle som leier bolig gjennom oss velger nå drøyt halvparten garantien istedenfor tradisjonelt depositium, og andelen øker, sier Espen Tytlandsvik, daglig leder i Leiebolig Utleie AS.

Selskapet forvalter over 1600 utleieboliger i Oslo og Akershus, og møter mange boligsøkere som synes det er økonomisk tungt å måtte starte leieavtalen med å sette inn tre – fire måneders husleie på en sperret depositumkonto.

– Isteden kjøper de et garantiprodukt, der etableringskostnaden er åtte prosent av seks måneders leie. Hvis månedsleien er 10 000 kroner blir prisen 4 800 kroner for en garanti som gjelder i tre år. Dermed har leietakeren frigjort over 25 000 kroner, sier Tytlandsvik.

Reglene for garantiordningen er de samme som for depositum, og leietakeren hefter fortsatt for garantibeløpet. Utleieren har dermed like god sikkerhet som ellers.

Blir mer vanlig
Garantiproduktet tilbys gjennom forsikringsmegleren Norwegian Broker, og benyttes av et økende antall forvaltere og eiendomsbesittere.

– Garantien ble ikke lansert før i 2010, men allerede nå ser vi at et flertall av de som kan benytte produktet velger dette fremfor depositum. Andelen ligger på om lag 60 prosent, sier Eirik Myrvang, seniormegler i Norwegian Broker.

For at leiegaranti skal kunne benyttes må forvalteren eller megleren som leier ut boligen ha en samarbeidsavtale med Norwegian Broker.

– Ordningen gir både utvidet sikkerhet for utleier og redusert kostnad for leietaker, så dette er bra for alle parter. Det er vel derfor garantien raskt har blitt etterspurt, sier Myrvang.

Trenger sikkerhet
Om lag 13 prosent av garantiavtalene har vist seg å utløse krav i ettertid.

– Det er en forholdsvis moderat andel, men allikevel høy nok til å illustrere at utleier faktisk trenger den sikkerheten en leiegaranti eller et depositum gir.

Langt fra alle som velger leiegaranti gjør det fordi de mangler penger til depositum, ifølge Espen Tytlandsvik i Leiebolig Utleie.

– Selv om despositum er penger man får tilbake når leieforholdet opphører er det ikke åpenbart at det er en fordel å velge den tradisjonelle løsningen. Med lave renter på bankinnskudd er det mange som vurderer det slik at pengene i et treårsperspektiv gjør mer nytte for seg på andre måter.