Bedriftsforbundet krever lønnstrekk ved sykdom

Bedriftsforbundet vil komme misbruk av egenmeldinger til livs ved å innføre lønnstrekk første sykedag.

Ifølge Bedriftsforbundet er årsaken til at nordmenn er dobbelt så mye syk som våre svenske kolleger, langt på vei IA-avtalen. Avtalen om inkluderende arbeidsliv garanterer alle full lønn fra første sykedag, og Bedriftsforbundet ønsker derfor å skrote avtalen og innføre lønnstrekk allerede første dag man er syk, skriver Nettavisen NA24.

– IA-avtalen binder opp veldig mye ressurser i sykelønnsordningen og låser debatten om hvordan man kan få ned sykefraværet, sier næringspolitisk rådgiver Eirik Kollerøy i Bedriftsforbundet.

Han sier forbundet har sett seg lei på en avtale de mener er mer opptatt av formaliteter enn av faktisk måloppnåelse.

– Flere har vist til at resultatene av IA-avtalen er dårlig, og at sykefraværet mange steder har gått opp. Det er noen få store bedrifter med store HR-avdelinger som har fått til positive ting, men for de fleste vanlige bedrifter fungerer ikke avtalen etter hensikten, sier han.

Kollerøy sier han frykter at IA-avtalen ender opp med å bli fornyet allerede før høstens stortingsvalg, og uten at det har vært noen demokratisk debatt om saken.

– Vi frykter at dette kommer til å skje før stortingsvalget, slik at en ny regjering ikke kan gjøre endringer fordi en er bundet opp gjennom IA-avtalen, sier Kollerøy. (©NTB)