Ikke svart hvitt

I Byggeindustrien og på bygg.no er vi veldig opptatt av at alle som har synspunkter både på konkurranse-situasjonen i bygg og anlegg og på import av byggevarer og tjenester, får komme med sine synspunkter.

Etter å ha fulgt byggenæringen i en mannsalder kan jeg si at dette ikke alltid har vært en søndagsskole. Det å ta opp kampen mot de store aktørene har kostet mye blod, svette og tårer.

Hver eneste dag får jeg telefoner og mailer om dette. Hver dag får jeg historier om hvordan mange aktører i næringen har brukt all verdens middel for å hindre nye brysomme aktører og ny konkurranse. Hver dag får jeg fortellinger fra underentreprenører som reager med sinne når de forklarer hvordan man skvises av de store aktørene. De mange festtalene som sjefene holder er ingenting verdt, sier en leverandør. Når man møter innkjøperne til prosjektene, skal alt være så billig som mulig. Alt snakket om kvalitet er da liksom ikke så nøye, sier han.

Nå skal man ikke skjære alle over en kam, men at dette er en sammensatt sak er hevet over tvil.

Alle må ta inn over seg at verden går videre, og konkurransen fra utlandet blir i alle fall ikke mindre, men dramatisk større i tiden som kommer. Alle ser hva som foregår i Europa, og vi ser at en rekke bedrifter fallbyr sine varer på det skandinaviske markedet. Mange av de varer som kommer er av skikkelig god kvalitet, men dem som produserer varene gjør det til helt andre andre lønns- og arbeidsvilkår enn dem vi har i Norge.

Proteksjonisme løser ingen ting, men det er utrolig viktig at vi nå ser hva som foregår.

Det eneste vi ber om at er de norske aktørene må ha samme konkuranse-betingelser som utenlandske aktører. I den forbindelse må kanskje norske byggherrer følge nøyere med hva som virkelig foregår.

For vår del er vi glad for at Statens vegvesen nå vil skjerpe kontrollrutinene for å hindre sosial dumping og for å hindre ulik konkurranse mellom norske og utenlandske aktører.

PS

Dagen før 1. mai avslører TV2 sosial dumping i forbindelse med Gardermo-utbyggingen - se oppslag på bygg.no.

Vi sitter med opplysninger som bekrefter at dette er toppen av et isfjell. At statsråder i en rødgrønn regjering tar så lett på dette, er rett og slett utrolig.

At Brennpunkt dagen før dagen kjører en reportasje om kvikksølv-skandalen utenfor Fedje, er også er stort tankekors. Hvem er det egentlig som styrer dette landet? Har politikerne og regjeringen ingen kontroll? Det er mange spørsmål.