Hareide vil ha minst seks statsråder i ny regjering

KrF-leder Knut Arild Hareide blir gjerne eldreminister i en ny regjering etter valget, hvis han da velger å ta en statsrådspost. Han mener KrF bør få ytterligere fem departementer.

Leder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti er klar på at han ennå ikke er ferdig med avveiningene av om livet som familiefar lar seg kombinere med to svært arbeidskrevende verv som partileder og statsråd. Men hvis han skulle falle ned på at han kan leve med en slik situasjon, er han langt fra fremmed for tanken på å bli statsråd i et nyopprettet eldredepartement.

– Hvis jeg skulle komme til den konklusjonen, er det absolutt en interessant posisjon. Dette landet trenger en egen minister som kan konsentrere seg om behovene innen eldreomsorgen, men også den ressursen eldre er i samfunnet vårt, sier han til TV 2.

Det var i åpningstalen til landsmøtet i Trondheim torsdag at Hareide fremmet kravet om at en regjering etter valget må ha en eldreminister. Eldre skal få den hjelpen de trenger når de trenger den, lovet partilederen.

Finansminister Syversen
Og Hareide stoppet ikke der. Begeistret over å ha sett parlamentarisk leder Hans Olav Syversen stramme slipset og smile sitt hviteste smil i en videopresentasjon av toppkandidatene, utbrøt han at Syversen «er klar til å overta som finansminister».

Syversen selv parerer lattermildt at da må han nok be om tillatelse hjemmefra.

– Da må jeg nok ringe hjem først, sier Syversen lattermildt til NTB.

Han tar Hareides utspill «for det det er» – en spontant og spøkefull bemerkning på landsmøtet og «en hyggelig gest». Syversen poengterer at han er godt kjent med hva det betyr å være statsråd og være «på 24 timer i døgnet» etter tidligere å ha vært statssekretær og politisk rådgiver.

– Når det er sagt, så er finansministeren en viktig jobb i en regjering. Det hander ikke bare om å passe på pengene, det handler også om å passe på at pengene går dit de bør, sier han.

Barn, skole og helse
Partilederen nevnte ikke sin egen statsrådtvil med et ord da han i over en time talte til landsmøtet. Men han trakk etter talen fram andre områder han mener det er naturlig at KrF-politikere får ansvaret for i en eventuell borgerlig regjering etter valget.

De dekker stort sett de viktigste politiske prioriteringene til KrF: Fattigdomsbekjempelse, helse- og omsorg, skole og utdanning og barn og familie.

– KrF er veldig opptatt av fattigdomsbekjempelse, og vi har styrt helsedepartementet før, poengterer partilederen.

KrF har bred erfaring med å styre forskjellige departementer som ligger partiets hjertesaker nær. Hareide var selv politisk rådgiver for kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun i Bondeviks første regjering, mens Dagfinn Høybråten var både helseminister og sosialminister i den andre Bondevik-regjeringen. Partiet hadde også blant annet kultur- og kirkeministeren, barne- og familieministeren, bistandsministeren og miljøvernministeren (Hareide) i Bondeviks to regjeringer.