Påsken ga omsetningsras

Mars-omsetningen for byggevarehandelen viste en tilbakegang på 18,9 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Mye av nedgangen kan knyttes til at påsken falt i mars i år som betyr færre handledager.

– At både kunder og utenlandsk arbeidskraft reiser bort utover de faste fridagene forsterker effekten av påsken, kommenterer Bengt Herning som er direktør for Byggevarehandel i Virke som utarbeider den månedlige statistikken.

For mars måned viste proffomsetningen en nedgang på 19,4 prosent, mens privatomsetningen viste en nedgang på 18,1 prosent sammenlignet med fjoråret.

Hittil i år har byggevarehandelen hatt en nedgang på 8,8 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Vi ser helt klart et svakere første kvartal i år sammenlignet med fjoråret. På landsbasis har temperaturen for første kvartal 2013 vært under normalen for denne perioden. Kuldeperioden har medført mye i tele i bakken som forsinker byggeaktiviteten også på Østlandet. Samtidig vil jeg minne om at vi sammenligner oss med fjorårets omsetning som viste en vekst på hele 18,5 prosent i løpet av første kvartal, fremholder Herning.

I følge Virkes prognoser forventes det god vekst i omsetningen av byggevarer for året som helhet. Anslaget er en vekst på om lag seks prosent i 2013. Dette begrunnes blant annet i fortsatt høy befolkningsvekst og sentralisering, høyt vedlikeholdsbehov og nye byggeforskrifter. Mye av det som omsettes av byggevarer oppfattes også som sparing/investering hos forbruker.

Tallene er hentet fra Virkes månedsstatistikk for byggevarehandelen. De baserer seg på omsetningstallene for ni av de største byggevarekjedene i Norge og gir følgelig en god indikasjon på omsetningsutviklingen i byggevarehandelen.