Rehabiliteringsprisen til Molde

Skrenten borettslag i Molde vant årets Rehabiliteringspris.

OBOS har siden 1990 delt ut pris for beste rehabiliteringsprosjekt i borettslag eller sameier. Prisen er på 150 000 kroner.

Rehabiliteringen i Skrenten borettslag har kostet 557 000 kroner per leilighet, totalt 122,5 millioner kroner. Dette er penger som betales av beboerne selv. Skrenten borettslag består av ti bygninger og sto ferdig bygget i 1982. Totalt er det 220 leiligheter i borettslaget.

Prisen er en påskjønnelse og en anerkjennelse av det viktige arbeidet som har foregått gjennom mange år for å modernisere, fornye og å revitalisere boligområdene. Dette er arbeider som beboerne selv, gjennom sine valgte styrer, har tatt initiativ til og bestilt. Og ikke minst er det beboerne selv som betaler det det koster, både to- og tresifrede millionbeløp.

En omfattende rehabilitering
Skrenten borettslag har vært gjennom en omfattende rehabilitering og har blant annet etterisolert og fått nye fasader, nye balkonger og nye vinduer.

Borettslaget har også rehabilitert utemiljøet med nye gangveier, nye trapper og noe universell utforming i form av muligheter for å trille barnevogn ved siden av trappene. Uteområdene har fått nye sitteplasser, nye lekeplasser og ny beplantning.

Helhetlig og godt gjennomført
Juryen mener rehabiliteringsprosjektet er helhetlig gjennomført og kombinerer opprinnelige uttrykk med nye elementer på en god måte og at rehabiliteringen har gitt økt bokvalitet for beboerne. Juryen fremhever også de nye uteområdene, som er brutt ned i mange små områder med klatrevegger og andre lekeapparater for barn. Dette mener juryen gjør det tryggere og nærere for barn å ta lekeområdene i bruk.

– Prosjektet fremstår som helhetlig og godt gjennomarbeidet. Borettslaget har fått sonedelte og differensierte uteområder til glede for gammel og ung, sier juryen i sin uttalelse. Elementer som farger og estetikk er også på plass.

Juryen for Rehabiliteringsprisen for 2013 har også i år bestått av juryleder Kari Pahle, journalist Jan-Gunnar Fjeldstad i tidsskriftet Byggeindustrien, sjefsarkitekt Dag Bjørnland fra Plan- og Bygningsetaten i Oslo og kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen fra OBOS.

Til årets rehabiliteringspris var det nominert 16 kandidater, både borettslag og sameier. Kandidatene var i det vesentligste fra Oslo og det sentrale østlandsområdet, i tillegg til vinneren fra Molde. Dette er den første rehabiliteringsprisvinneren i prisens historie som ikke kommer fra Oslo-området.

Hederlig omtale til Bogerud
Hederlig omtale får Bogerudsletta borettslag på Bogerud i Oslo. Borettslaget er fra 1963 og består av 56 rekkehusleiligheter fordelt på 8 bygninger. I Bogerudsletta har beboerne fått en ekstra etasje på rekkehusene sine, noe som har gitt 30 kvm større boflate.

– Rekkehusene har fått et nytt arkitektonisk uttrykk. Det har gitt husene et særpreg de ikke hadde før, men med et naturlig og hyggelig tilsnitt. Takene har mange høye og iøyenfallende skorsteiner og brede vinduer i takflaten, sier juryen i sin uttalelse.