Skanska oppfordrer alle ledd i verdikjeden til kreativitet

Skanskas Kim Robert Lisø oppfordrer til kreativitet langs hele byggenæringens verdikjede for å oppnå innovasjon som er nødvendig for å skaffe resultater når det gjelder klimautfordringene.

– For å oppnå resultater trengs større satsing på innovasjon og kreativitet langs hele verdikjeden. Mer samarbeid mellom aktørene må til. Større åpenhet om innovasjon er også nødvendig, sier Kim Robert Lisø, regiondirektør og leder av Skanska Teknikk til nettstedet VVSforum.

Han påpeker at klimautfordringene står i kø, men at de ikke løses av enkeltaktører eller politiske grep alene, men gjennom innovasjon, kreativitet og samarbeid langs hele verdikjeden.

– Historien viser at teknologi er i stand til å endre samfunnsutviklingen dersom den introduseres på riktig tidspunkt og brukes riktig. I dag er det enorme utfordringer i klimautviklingen og energibruk. Men det holder ikke med enkeltinnovasjoner. Flere grep og større løft må derfor gjøres samtidig. Derfor trengs det flere sterke hender og kloke hoder, fremholder han overfor nettstedet.

Lisø er av den oppfatning at produktivitets- og kvalitetsutviklingen i næringen ikke ser ut til å møte utfordringene, og at dette illustrerer et stort behov og dermed potensial for innovasjon. Han er også overbevist om at det fortsatt er betydelige kommersielle gevinster ved å utvikle grønne, miljøriktige løsninger, og at den viktigste drivkraften i markedet dermed til stede.

Lisø viser til Powerhouse-alliansen som et eksempel på at innovasjon skjer i samarbeid mellom engasjerte aktører.

– Å forme, prosjektere og bygge et plusshus krever at vi gjør vårt ytterste i valg av materialer, løsninger, teknologi og samarbeidspartnere. Vi må holde fokus på alle detaljer i bygget, små og store, i alle faser av byggets levetid, sier han.

En av de viktigste årsakene til at Skanska ikke kunne gjennomført et slikt prosjekt alene, er at ingen aktører alene har den komplementære spisskompetansen som trengs for å løse plussbygg-koden som er et langt skritt videre fra å bygge for eksempel passivhus, forklarer Lisø i følge VVSforum.