IKEA håper å få bygge i kornåker i Vestby

Møbelgiganten IKEA har fått grønt lys for et nytt varehus i Vestby fra grunneier og kommunen, men fordi det skal bygges i en kornåker kan fylkesmannen og Landbruksdepartementet sette foten ned.

Planen er at 135.000 kvadratmeter med landbruksareal i Vestby skal brukes til varehus og parkeringsplass til 1.000 biler. IKEA sier de vil flytte matjorda til et annet sted.

Men Fylkesmannen i Oslo og Akershus sier nei, og får støtte fra Landbruks- og matdepartementet, skriver Aftenposten.

IKEA har imidlertid ikke gitt opp håpet. Saken er ennå ikke avgjort og skal opp i fylkesutvalget i Akershus fylkeskommune mandag, opplyser kommunikasjonsrådgiver Jan Christian Thommesen i IKEA til NTB. Han ønsker ikke å kommentere saken utover at det er gammelt nytt at fylkesmannen har innsigelse mot planen.

IKEA valgte Delijordet i Vestby til sitt nye varehus i Follo-området etter å ha vurdert åtte alternative tomter. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum er soleklar på hva han mener:

– Vi må tørre å tenke lenger enn på kortsiktig gevinst. Jeg er sterkt imot at dette jordbruksarealet skal forsvinne, sier Vedum.

– Matjord er en knapphet i Norge. Vi kan ikke akseptere at noe av vårt beste landbruksareal ikke lenger skal brukes til å produsere mat, sier han. Han ønsker tvert imot at produksjonen av korn i Norge skal øke. (©NTB) (©NTB)