SINTEF svarer Byggevareindustrien: - Godkjenning dokumenterer egnethet i bruk

SINTEF Byggforsk sin ordning for teknisk godkjenning dokumenterer egnethet i bruk basert på 3. parts typeprøving og produksjonskontroll.

SINTEF Teknisk Godkjenning

SINTEF Teknisk Godkjenning dokumenterer at et byggprodukt eller en konstruktiv løsning er funnet egnet i bruk i Norge. En teknisk godkjenning inkluderer dokumentasjon av alle relevante egenskaper for produktet.

I tillegg angis hvordan produktet skal monteres og andre betingelser for bruk. Miljøegenskaper inkluderes også. En SINTEF Teknisk Godkjenning er en komplett dokumentasjon i forhold til kravene i teknisk forskrift.

SINTEF Teknisk Godkjenning kan utstedes for alle typer byggevarer, komponenter og konstruksjonssystemer som SINTEF Byggforsk bedømmer å være egnet til sitt angitte bruksområde. Dokumentasjonsordningen er egnet både for nye og etablerte produkter på markedet, og gjelder både for norskproduserte og importerte byggprodukter.

Det kreves at produktet eller den konstruktive løsningen produseres med tilfredsstillende løpende kvalitetskontroll. For alle godkjente produkter overvåker SINTEF Byggforsk produksjonskontrollen selv, eller gjennom annet teknisk kontrollorgan vi har avtale med, ved at det gjennomføres inspeksjon på produksjonsstedet. For en rekke produkter foretas det også løpende prøving av stikkprøver i våre laboratorier.

I et oppslag på Bygg.no 06.02.2013 "Billigvarer fra øst truer norsk byggevareindustri" refereres det til en pressemelding fra Byggevareindustriens forening v/ adm. direktør Øyvind Skarholt. Her heter det bl.a., sitat: "Kontroll- og godkjenningsordninger som SINTEF Teknisk Godkjenning er basert på tillit og egendeklarering av forhold. Noen useriøse aktører utnytter dette. Med godkjenningsordningen vi har i dag kommer farlige og uegnede produkter inn på det norske markedet", sitat slutt.

Når det gjelder uttalelsen om at SINTEF Teknisk Godkjenning som godkjenningsordning er basert på tillit vil SINTEF Byggforsk gjerne presisere følgende: Alle vesentlige egenskaper som deklareres i en godkjenning er i hovedsak basert på prøvning eller beregninger utført av en uavhengig instans, enten av SINTEF Byggforsk selv eller av et annet nøytralt, og som regel akkreditert, prøvningsorgan. Men når det gjelder eventuelle innhold av kjemiske stoffer, knyttet til angivelse av miljørelaterte egenskaper, er det i praksis ikke mulig å gjennomføre en fullstendig, tredjeparts kjemisk analyse av alle deler i en byggevare i forkant av en godkjenning. Derfor anvendes det en ordning der produsenten gjennom en signert egendeklarasjon selv må bekrefte om produktet inneholder såkalte prioriterte miljøgifter. Stikkprøvekontroller av riktigheten til slike egendeklarasjoner utføres, men hvilke analyser som da skal gjøres må nødvendigvis basere seg på antagelser om hvilke stoffer som kan være aktuelle.

I tilknytning til innhold av kjemiske stoffer kan man altså si at godkjenningene i noen grad er basert på tillit. Men SINTEF Byggforsk håper uttalelsen fra Byggevareindustriens forening ikke skaper det inntrykk at SINTEF Teknisk Godkjenning er en vei der man lett kommer inn på det norske marked med farlige og uegnede produkter. Hele formålet med godkjenningsordningen er at SINTEF Byggforsk som en kompetent og nøytral instans vurderer byggprodukter i forhold til bruk av disse i henhold til norsk regelverk og norske krav, og bekrefter egnethet i bruk med de forutsetninger som angis i godkjenningsdokumentet. Dette i motsetning til f.eks. CE-merking, der angivelse av produktegenskaper i en helt annen grad er basert på produsentens egne deklarasjoner, og hvor hver enkelt prosjekterende eller utførende da selv må ta stilling til disse.

Etter hva SINTEF Byggforsk har bragt på det rene, knytter uttalelsen fra Byggevareindustriens Forening seg til én konkret sak som gjelder mulig innhold av farlige stoffer i våtromsplater basert på ekstruderte polystyrenplater (XPS). SINTEF Byggforsk kan bekrefte at instituttets overvåkende stikkprøvekontroll knyttet til Teknisk Godkjenning for to fabrikater av våtromsplater har avdekket innhold av forbudte stoffer. Produktene er derfor ikke i samsvar med godkjenningene, og godkjenningene er trukket tilbake.

I tillegg til vårt system for produksjonskontroll og at Direktoratet for byggkvalitet gjennomfører markedskontroll, er det uansett nyttig at aktører og brukere i markedet melder inn avvik rundt produkter til myndighetene ved DiBK. Likeledes til SINTEF Byggforsk når produktet har dokumentasjon utarbeidet av oss. For SINTEF Teknisk Godkjenning har vi klare rutiner for hvordan vi behandler slike tilbakemeldinger og for hvordan produkter tas ut for ekstra stikkprøvekontroll.