NTNU-studenter finalister til arkitekturpris

Tre arkitektstudenter fra NTNU dro til Filippinene for å bygge et studiesenter for barn. Nå konkurrerer prosjektet om den internasjonale prisen A+ Architizer awards, og er finalist i to kategorier.

Det er arkitektstudentene Alexander E. Furunes, Ivar K. V. Tutturen og Trond H. Hegvold som nå er nominert til den høythengende prisen A+ Architizer awards i kategoriene «Student design/build project» og «Architecture and Collaboration».

Arkitekturdatabasen Architizer, som betegnes som den største og raskest voksende i verden, står bak prisen.

Bakgrunnen for nominasjonene er at de tre studentene tilbrakte seks måneder i Tacloban på Filippinene for å bygge et studiesenter for barn fra slummen.

Studiesenteret ble oppført med lokale materialer og byggeteknikker, og arbeidet skjedde i samarbeid med barnas foreldre og en lokal hjelpeorganisasjon kalt Streetlight.

- I etterkant har det blitt veldig tydelig for oss at mødrene og fedrenes sterke innsats i design- og byggeprosessen, resulterte i mye mer enn bare et bygg. Det har blitt et symbol på deres sterke ønske om å hjelpe barna sine ut av slummen og mot en bedre fremtid. Byggeprosessen bidro til å knytte sterke bånd internt blant foreldrene og på tvers av klasseskiller i lokalsamfunnet. Det er mye urettferdig tvil og fordommer rettet mot familiene fra slummen, så det hadde vært veldig flott å få tatt med denne prisen til dem og vist befolkningen i Tacloban at foreldrenes innsats har fått slik en internasjonal annerkjennelse. Vi reiser tilbake i august for å sette i gang byggingen av to nye studiesentre, sier Alexander E. Furunes.

Furunes, Tutturen og Hegvold er nå i gang med sitt femte studieår på arkitektutdanningen ved NTNU, Fakultet for arkitektur og billedkunst.

- Vi er glade for at våre studenter har bidratt til å gi barn på Filippinene lysere framtidsutsikter. I tillegg har de oppnådd denne høythengende, internasjonale anerkjennelsen. Vi er naturligvis svært stolte av dem, sier Fredrik Shetelig, prodekan ved NTNU, fakultet for arkitektur og billedkunst.

Prisutdelingen foregår ved at 200 jurydeltagere plukker ut fem finalister og en vinner i hver av de over 50 kategoriene. Prisene deles ut i New York i mai. I tillegg foregår det en nettavstemning hvor det mest populære bidraget i hver kategori får en tilleggspris.