- Kommuneleger bremser landbruksutbygging

Fortvilte bønder får ikke bygge ut bruket sitt, og i mange av tilfellene er det naboer med kommuneleger på laget som stopper utbyggingsplanene.

Ifølge Bondebladet har advokat Erlend Stabell Daling i Norges Bondelag mottatt 10-15 henvendelser fra fortvilte bondelagsmedlemmer som blir hindret utbygging av bruket sitt. Ofte er det kommuneleger som på vegne av naboer tar ut innsigelse.

Lukt, støv og "andre plager" er gjennomgangsmelodien i naboklagene.

Kommunelegen har rett til å uttale seg om utbyggingen, og med reglene for kommunal helsetjeneste som grunnlag, kan den enkelte kommunelege fremme innsigelser mot utbygging, skriver Bondelaget.

Den muligheten benytter mange seg av.

- Etter utbygging er det også kommunelegen som definerer hva som er helseskadelig, det er kommunelegen som kan kreve retting av tiltaket for å redusere eventuelle lukt- og støvplager og kommunelegen kan sogar kreve at driften stanses, sier Stabell Daling til Bondebladet.

- Kommunelegens bruk av denne adgangen oppfyller slett ikke alltid de rettslige vilkårene som skal legges til grunn ved skjønnsutøvelsen, understreker han.

Ifølge av avisen har Erlend Stabell Daling selv vært engasjert blant annet i utbyggingen av et samdriftsfjøs der kommunelegen til slutt ble erklært inhabil.

I stedet har rådmannen tatt opp tråden, alt mens samdriftsfjøset har investert over 500.000 kroner i tiltak for å gjøre ulempen for boligfeltet mindre merkbar.

- Nå venter vi bare på fylkesmannens avgjørelse, før vi eventuelt tar saken for retten, sier advokat Stabell Daling til Bondebladet.