Nærmere 20 prosent økning i antall energiattester i 2012

Over 18 000 flere valgte i fjor å energimerke boligen sin. Det er en økning på 22 prosent sammenlignet med året før. Energimerkingen av yrkesbygg sank derimot med 13 prosent.

"Flinkest" til å energimerke sine yrkesbygg er det offentlige, dårligst de private. Det viser NVEs gjennomgang av energimerkingstallene for 2012. I alt ble det i 2012 utstedt 110 082 energiattester. Det er 17 854 flere enn i 2011, noe som utgjør en økning på 19 prosent. Den største økningen – 22 prosent - gjelder energiattester for boliger. Fra energimerkeordningen trådte i kraft i 2010 og fram til 2013 er det totalt utstedt 254 134 energiattester.

Går ned fra E til F
Selv om stadig flere boligeiere oppnår energikarakter A og B, går den gjennomsnittlige energikarakteren for boliger ned fra E i 2011 til F i 2012 på grunn av det utstedes stadig flere energiattester for eldre boliger. Andelen energiattester med energikarakter C er relativt konstant. For energikarakteren D og E er det noe nedgang, mens energikarakteren G øker og veier tungt statistikken.

For yrkesbygg er det noe økning i andelen som oppnår energikarakteren A, B og D og med noe nedgang for C, men gjennomsnittlig energikarakter for yrkesbygg holder seg på E.

Se i sammenheng
- Det er gledelig å se at energimerking av boliger nå er godt etablert. Vi ser fram til at energimerket også blir etterspurt av de som ser etter bolig. For yrkesbygg er det fortsatt langt å gå. For byggeierne er det store muligheter til å se energimerking og energivurdering i sammenheng. Prosessen kan gi et godt grunnlag for videre arbeid med energieffektivisering i egne bygg, sier Olav Isachsen, prosjektleder for Energimerkeordningen.

Flere offentlige bygg energimerkes
Selv om energimerkingen for yrkesbygg sank med 13 prosent, er det likevel forskjeller mellom offentlige og private bygg. For offentlige bygg er det økning i de fleste kategorier. Blant annet er det for sykehus er økningen i 2012 i energimerking på 145 prosent, universitet og høyskoler 35 prosent, skolebygg 37 prosent og barnehager 29 prosent.

- Økningen i energimerkingen kan skyldes at aktiviteten nå for alvor har kommet i gang, fordi det har tatt tid å lyse ut anbud og engasjere rådgivere til å gjennomføre energimerkingen, sier Isachsen.

Når det gjelder private yrkesbygg er det en klar nedgang i energimerking. I kategorien forretningsbygg er nedgangen på 30 prosent, kontorbygg 22 prosent, hoteller ni prosent. Lettindustri og verksteder har en nedgang på seks prosent.

-Vanskelig å forklare
- Nedgangen for private er vanskelig å forklare, men vi er klar over at mange venter på at NVE skal begynne tilsyn. Tilsyn med energimerking og energivurdering blir nå etablert, sier Isachsen. Når det gjelder energivurdering av tekniske anlegg ble det i 2012 energivurdert 4770 ventilasjonsanlegg. Det er 1715 flere enn i 2011. Men når vi kommer til energivurdering av kjøleanlegg gikk tallene ned fra 1012 i 2011 til 522 i fjor. Det er omtrent en halvering. Og fremdeles er det få som tar seg bryet med å foreta engangs energivurdering av varmeanlegg og energivurdering av kjel (121 og 124).

- Dette resultatet er vi på ingen måte fornøyd med. Vi vil selv følge opp dette, og vi forventer at leverandører av tjenester på området tilbyr energivurdering, sier Isachsen.