Økende boligbygging men bygges for lite

Etter en laber start sendte en kraftig vekst i 4. kvartal boligbyggingen i fjor opp 3,7 prosent til om lag 29.500 nye boligenheter.

Etter en laber start sendte en kraftig vekst i 4. kvartal boligbyggingen i fjor opp 3,7 prosent til om lag 29.500 nye boligenheter.

Dette viser boligmarkedsanalysen som Prognosesenteret har utarbeidet i samarbeid med Boligprodusentene.

– Vi registrerer at boligbyggingen for fjerde året på rad viser fremgang. Men vårt hovedbudskap er at det fortatt bygges altfor lite nye boliger her til lands. Spesielt befolkningsveksten i og rundt de store byene har tatt helt av, og også rundt mindre og mellomstore byer klarer ikke tilbudet av nye boliger å holde følge med etterspørselen med betydelig prisvekst også i bruktmarkedet som konsekvens, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Som etter krigen
Han påpeker at det i 2011 ble bygget 10.000 for få boliger sammenholdt mot behovet på grunn av befolkningsveksten. I fjor ble det etter Boligprodusentenes beregninger bygget 8.000 for få leiligheter etter en befolkningsvekst på 67.000 personer hvorav to tredjedeler skyldtes innvandring som man antar neppe vil avta med det første.

– Det betyr at vi bare de to siste årene har bygget 18.000 for få boliger som utgjør vel et halvt års boligproduksjon, sier Jæger som kan presentere en graf som viser at forholdet mellom igangsatte boliger og befolkningsendringer til forveksling ligner situasjonen her til lands rett etter krigen.

Oslo-svikt
Igangsettingstallene for 4. kvartal viser en økning på hele 25 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2011. Økningen skyldes først og fremst kraftig vekst i leilighetsbyggingen som etter et svakt 3. kvartal slo voldsomt tilbake i 4. kvartal. For hele fjoråret ble det igangsatt fem prosent flere leiligheter, ni prosent flere småhus, mens det for eneboliger ble en nedgang på fire prosent sammenlignet med 2011.

Av de store markedene er det svikt i nybyggingen spesielt i Oslo, Hordaland og Sør-Trøndelag hvor nybyggingen faktisk falt fra foregående år.

– Verstingen er Oslo som leverte under halvparten av behovet i fjor, kommenterer Jæger.

Lovende boligsalg
Boligmarkedsanalysen viser imidlertid at tall for boligsalget lover godt for boligbyggingen fremover. Totalt ble det solgt 9,2 prosent flere nye boliger i fjor sammenlignet med året før. Også for salget var det en spesielt kraftig vekst i fjerde kvartal som lå 17,4 prosent høyere enn samme kvartal i 2011.

Miksen i boligsalget går så definitivt i favør av småhus og leiligheter som samlet for året vier en vekst på henholdsvis på 21 og 15 prosent sammenlignet med året før. Salget av eneboliger viser faktisk en liten nedgang på tre prosent sammenlignet med 2011-nivået.