Færre togulykker og flere trikkeulykker

I fjor skjedde det 20 ulykker med tog, en nedgang på 15 ulykker fra året før. Samtidig økte antall trikkeulykker fra fem til seks i samme periode.

Det viser statistikk fra Statens jernbanetilsyn (SJT).

Nedgangen fra 35 til 20 jernbaneulykker kan hovedsakelig forklares med færre avsporinger og nedrivninger av kjøreledninger. Halvparten av ulykkene skyldtes nedriving av kjøreledninger som førte til stopp i trafikken i over seks timer.

– Vi er glade for at antall ulykker har gått ned, men virksomhetene må ikke la det bli en hvilepute. Sikkerhetsarbeid koster mye, men en ulykke koster enda mer, sier SJTs direktør Erik Ø. Reiersøl-Johnsen.

Den mest dramatiske ulykken var ved Nykirke på Vestfoldbanen da et tog under testkjøring sporet av. Toget ble totalskadd.

Det var ingen alvorlige personskader eller meldinger om døde passasjerer i forbindelse med jernbaneulykkene i fjor.

T-banen i Oslo har ikke hatt alvorlige personskader eller omkomne de siste tre årene. Trikken i Oslo har derimot opplevd en økning. I fjor hadde trikkene til sammen seks ulykker, én mer enn i 2011. Én person omkom og fem ble alvorlig skadd. Fire av ulykkene skyldtes påkjørsel, ett tilfelle skyldtes kollisjon mellom bil og trikk, og ett tilfelle skyldtes fall om bord på trikken.

Trikkene i Bergen og Trondheim hadde ingen ulykker i fjor.