VIL IKKE RIVE: Johanne Borthne og Vilhelm Christensen i Superunion Architects etterlyser flere arkitektkontor som tar et prinsipielt valg angående rivningen av Y-blokka. Gjennom et tidligere utstillingsprosjekt på Henie Onstad (bildet) har arkitektduoen vist alternativ bevaring av Y-blokka. (Arkivfoto: Svanhild Blakstad)

Vil ikke rive Y-blokka – sier nei til parallelloppdrag

Arkitektkontorene Superunion og Eriksen/Skajaa har valgt å ikke være med på parallelloppdraget om Regjeringskvartalet. Årsaken er premisset om rivning av Y-blokka, ifølge Arkitektnytt.

Arkitektnytt melder at 24 konsulentteam nylig leverte sine tilbud i den åpne anbudskonkurransen om parallelloppdrag vedrørende byplanprinsipper og byplangrep for det nye regjeringskvartalet.

I løpet av desember skal Statsbygg plukke ut fire til sju team som skal hjelpe dem i planprosessen. 

Takker nei av prinsipp
Mange norske arkitektkontor er med på lista, men noen har takket nei på prinsipielt grunnlag.

– Vi har valgt å ikke søke. Det hadde vært interessant om noen større kontor hadde tatt det samme prinsipielle valget, sier Johanne Borthne i Superunion til Arkitektnytt. Hun mener at Y-blokka og Høyblokka hører sammen og at mulighetene for å bevare bygget og transformere byrommene rundt, fortjener å bli studert nærmere.

Joakim Skajaa i Eriksen/Skajaa er av samme opfatning:

– Vi mener at de ikke burde rive Y-blokka. Bygget er av høy kvalitet, både bygningsteknisk og arkitektonisk. Man begynner i feil ende hvis funksjonalitet og sikkerhet skal avgjøre om bygget rives. Derfor har vi bestemt oss for ikke å være med, sier han til nettstedet.

Les hele artikkelen hos Arkitektnytt: De unge takker nei.