Heikki Holmås, stortingsrepresentant for SV, mener en lukket idéfase om nytt regjeringskvartal er en dårlig idè. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Vil ha omkamp om idékonkurranse i regjeringskvartalet

Håndplukkede arbeidsgrupper valgt ut av Statsbygg skal utarbeide de første skissene til nytt regjeringskvartal. Det har skapt reaksjoner.

Mandag var det Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund som gikk ut mot planene om en lukket idéfase i regjeringskvartalet, og tirsdag får han søtte av Heikki Holmås, stortingsrepresentant fra SV.

- Vi bør lære av prosjekter der åpen idékonkurranse har vært vellykket, sier Heikki Holmås til Aftenposten.

Arbeidet med å velge ut fire til syv arbeidsgrupper som skal jobbe med de tidlige skissene til nytt regjeringskvartal, begynner i høst.

Dersom alt går som planlagt skal årene mellom 2016 og 2018 brukes til forprosjekt, hvor mulige arkitektkonkurranser kan utlyses. Stortinget kan da behandle det konkrete forslaget i 2019.

- Vi kan ikke komme etter i 2019 og si at vi har sett for få muligheter. Med et så stort utviklingsprosjekt er det avgjørede at vi får bredest mulig innspill, ikke smalest som det legges opp til nå, sier Holmås.

Han ønsker at flere skal komme på banen slik at saken tas opp i Stortinget til høsten.

Verken Arbeiderpartiet eller Venstre vil kommentere saken overfor Aftenposten. Det har heller ikke byrådsleder Stian Berger Røsland eller byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen gjort. 

Jo Ulltveit-Mo, Statsbyggs avdelingsdirektør for regjeringskvartalprosjektet, mener det er riktig å velge bort en åpen idèkonkurranse i dette prosjektet.

- En åpen idékonkurrane kan lett gjøre at man låser seg til ulike løsninger. På denne måten sikrer vi et bredt tilgang av ideer, så vil eventuelle arkitektkonkurranser kunne komme etterpå, sa han til Aftenposten mandag.