Viktig at de offentlige byggherrene går foran

Veldig mye har skjedd med måten vi designer og bygger våre nye boliger og bygg på de siste par årene. Miljøaspektet blir tillagt langt større vekt enn tidligere - og om vi skal få næringen til å bli en vesentlig bidragsyter i dette omstillingsarbeidet er det viktig at de offentlige byggherrene går foran.

Det ser det heldigvis også ut til at flere av de offentlige byggherrene nå gjør. Dette varierer selvsagt stort - mens noen er dyktige og legger miljøaspektet som en avgjørende faktor i sitt prosjekt – er andre mer eller mindre fraværende på dette området. Kompetanse og vilje til å gjøre et aktivt bidrag i miljøarbeidet burde prioriteres langt høyere mange steder- men det er også flere eksempler på at både kommunale og statlige byggherrer er bevisste rundt disse problemstillingene.

Og om byggherrene går foran og krever et solid miljøstempel på prosjektet – og stiller de nødvendige midler til rådighet – vil næringens aktører bidra til at utbyggerne lykkes med sine miljømål.

Oslo kommune er blant de som har gått foran i dette arbeidet. Nå er det ikke slik at alle kommunens prosjekter går foran – men de har valgt en linje som mange andre av landets kommuner burde følge. Undervisningsbygg, Omsorgsbygg og Kultur- og idrettsbygg har alle prioritert å bygge en rekke prosjekter som virkelig kan sies å ha gode miljøaspekter ved seg. Det legges opp til både fossilfire byggeplasser og plusshus. Enkelte var nok mer enn tvilende da kommunens utbyggerselskap virkelig begynte å trekke frem miljøkravene i sine prosjekter – men det viser seg at næringens aktører har klart å respondere på miljøkravene på en god måte – og klarer å levere etter miljøkravene til kommunen.

Det vi har sett frem til nå er nok bare begynnelsen på kommunens miljøambisjoner. Senest 1. november signerte Omsorgsbygg og entreprenør HENT en avtale om å bygge verdens første plusshus sykehjem. Tåsenhjemmet skal oppnå karakteren BREEAM NOR Excellent og er et FutureBuilt-prosjekt. Den fossilfrie byggeplassen blir en videreutvikling av Omsorgsbyggs tidligere arbeid og erfaringer med utslippsreduksjon. Dermed skal både entreprenøren og deres leverandører få noe å strekke seg mot – men næringens aktører har tidligere vist at de klarer å møte disse utfordringene – og det vil de nok klare denne gangen også.

Slike prosjekter vil kunne være en inspirasjon både til andre kommuner – men også til hele byggenæringen. Og Oslo kommune er heldigvis ikke alene om å strekke seg etter nye miljømål – flere andre både statlige og kommunale virksomheter gjør en god jobb. Og det er meget viktig - man trenger prosjekter å strekke seg etter og hvor man kan hente inspirasjon og lære for å bli enda bedre. Skal byggenæringen klare å løfte seg opp hvor man burde levere – er det helt avgjørende at næringens selskaper kan lære av hverandre og bruke denne kunnskapen i konkurransen om å bli enda bedre.