Foto: Statsbygg

Varsler om livsfarlige arbeidsforhold ved det nye Nasjonalmuseet

Håndverkerne ved det nye Nasjonalmuseet varsler om farlige arbeidsforhold og frykter at de ikke vil komme ut i live ved en brann.

Svært lav takhøyde, dårlig mobildekning og uoversiktlige rømningsveier skaper livsfarlige arbeidsforhold i den tekniske mellometasjen, hevder tillitsvalgte hos entreprenøren Caverion.

– De har laget en etasje som er farlig å jobbe i, og hvor folk får skader, for å få bedre utstillingsarenaer, sier elektromontør Mari Gjelstad til Dagbladet.

Hun får støtte av klubbleder Kristine Wendt som kaller det en «hinderløype og labyrint».

– Oppstår det en situasjon her, blir det traumatisk. Vi er usikre på hvordan vi skal få ut personer ved brann eller skade, sier hun.

Byggherren Statsbygg har laget en mellometasje med store deler av de tekniske installasjonene. Høyden på etasjen er 189 centimeter på det høyeste og 107 centimeter på det laveste, ifølge Dagbladet.

– Vi gjør det fordi vi ønsker at mest mulig kunst skal være tilgjengelig for publikum, sa prosjektsjef Hans Jørgen Aase i Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum til avisa i mars.

Prosjektdirektør Steinar Støre avviser nå at det er grunnen, og mener det var den beste løsningen og sier at arbeidernes helse og sikkerhet skal ivaretas uavhengig av byggemetode.