Havvind. Illustrasjonsfoto: Arne Vatnøy/Norwegian Offshore Wind
Havvind. Illustrasjonsfoto: Arne Vatnøy/Norwegian Offshore Wind

Utvider testsenter for flytende havvind utenfor Karmøy

Marin Energi Testsenter (METCentre) har fått konsesjoner til å teste fire nye havvindturbiner utenfor Karmøy.

Det skriver Norwegian Offshore Wind i en pressemelding fredag.

– Denne utvidelsen gjør at Norge får styrket sin posisjon som en internasjonal pioner innenfor flytende havvind, sier Arvid Nesse, leder for METCentre og Norwegian Offshore Wind, i pressemeldingen.

Verdens første flytende havvindturbin har blitt testet på METCentre siden 2009, og i fjor fikk den selskap av den danskutviklede turbinen TetraSpar. Med de siste konsesjonene på plass, vil det komme ytterligere fem turbiner innen 2026, skriver Norwegian Offshore Wind.

Arvid Nesse, leder for METCentre og Norwegian Offshore Wind. Foto: Arne Vatnøy/Norwegian Offshore Wind
Arvid Nesse, leder for METCentre og Norwegian Offshore Wind. Foto: Arne Vatnøy/Norwegian Offshore Wind

Det er, ifølge meldingen, allerede inngått avtaler med selskaper for bruk av den utvidede testkapasiteten.

– Dette er veldig gode nyheter for den norske leverandørkjeden. Det er ikke kun teknologien som testes her, men hele prosessen fra planlegging, logistikk, transport, miljøpåvirkning og installasjon, sier Nesse.

Over tretti norske selskaper hadde oppdrag da turbinen TetraSpar ble installert. Det er også mange norske leverandører med i overvåking og drift av turbinene. Blant annet bruker selskapet Spoor testsenteret til å utvikle teknologi for overvåking og innhenting av kunnskap om hvordan vindturbinene påvirker fugleliv.

– Den omfattende testingen på METCentre vil gi oss i Norge et forsprang når vi satser i stor skala på flytende havvind. Erfaringen vi høster nå er verdifull når vi skal lykkes med å leve side om side med andre næringer, og å få kostnadene på flytende havvind ned, sier Nesse.