Unngå skader med varmekabler i takrenner

Store snømengder og temperatursvingninger bidrar til fremveksten av istapper. Når meterlange istapper henger ned fra takrenner på bygårder utgjør de en alvorlig trussel for forbipasserende.

Flere har blitt hardt skadet i møtet med dem. Enkle tiltak som varmekabel på nedre del av taket og i takrenna kan forhindre slike hendelser.

Istapper som faller ned kan koste liv. Nå ber Bymiljøetaten gårdeiere om å være ekstra påpasselige.

– Overgangen mellom kaldt og mildt vær øker rasfaren, sier fagkonsulent i Bymiljøetaten Vigdis Johansen i Oslo kommune. Hun ber gårdeiere om å ta sine forhåndsregler slik at istapper ikke ramler ned på folk.

– Det er gårdeiers ansvar å påse at det ikke skjer, påpeker hun.

Gårdeiers ansvar
– Gårdeiere har erstatningsansvar og skal rydde tak for istapper. Blir folk skadet kan konsekvensene bli alvorlige, advarer Johansen.

– Dersom vilkårene i politivedtektens § 4-1 første ledd ikke overholdes, ilegges gårdeier et gebyr på 5000 kroner. I 2011 ble det skrevet ut 424 gebyrer til gårdeiere som ikke hadde fjernet snø og is fra tak. 231 fikk også gebyrer for ikke å ha fjernet avvisningsskilter. I 2012 ble det ilagt 115 gebyrer. 63 til de som ikke har fjernet snø og is fra tak, og 52 til de som ikke har fjernet avvisere etter 7 dager, sier Johansen.

Enkle metoder
Det finnes enkle måter å forhindre istappdannelse.

– Med varmekabler og termostat i takrenna fjerner du vekstgrunnlaget for istapper, sier daglig leder Lars Ruud i Varmecomfort.

– På Majorstua Skole er det montert varmekabler i takrenne, rundt vinduer og nedre del av taket for å forhindre store snømengder og istapper. Metoden er enkel, rimelig og øker sikkerheten for de som ferdes på skoleplassen. Den passer like godt for store yrkesbygg, bygårder og villaer. Vår oppfordring er at gårdeiere sikrer seg mot fremveksten av istapper slik at faren for menneskelige skader reduseres, sier han.

Øker sikkerheten
Installatøren 3K Elektro har montert selvbegrensende kabel på Majorstua Skole.

– Oslo kommune valgte denne løsningen for å øke sikkerheten til elever og ansatte, unngå istappdannelse i takrenner og issvuller rundt vinduene, sier prosjektleder Thomas Engebretsen i selskapet.

– Varmekabel er en rimelig investering som forlenger levetiden på bygget. Majorstua Skole valgte å montere en termostat slik at kabelen kun virker når kulda setter inn. Det bidrar til å holde energiforbruket på et lavt nivå, sier han.

Overhold lover og regler
Johansen minner om at det er gårdeiers eller huseiers plikt å overholde lover og regler for is og snø fra tak. Er det fare for ras skal det umiddelbart settes opp avvisere som forteller at ferdsel er forbundet med fare. Slike skilt skal stå ute i maks syv dager.

– Det er viktig at hele taket, og ikke bare deler av det, ryddes for snø og is. Utføres ikke dette arbeidet ordentlig, kan du risikere nye forelegg, sier Johansen.

Gode oppfølgingsrutiner
– Skjer det skade på personer eller materiell kobles politiet inn, sier Johansen. Hun minner om at reglene ikke kun gjelder gårdeiere i sentrumsnære strøk.

– Det gjelder samtlige eiere av bygninger som grenser til offentlig eiendom. Derfor er det viktig med gode oppfølgingsrutiner av takene vinterstid, sier hun.

Forhindrer bygningsskader
– For villaeiere er faren for personskader ved takras mindre. De færreste har ukontrollert ferdsel under sitt takutspring. Men, påpeker Ruud, varmekabelen er med på å forhindre bygningsskader. Selvbegrensende kabel kan legges mot brennbart materiale som takpapp og gjennom veggkonstruksjon. Foretas ikke slike tiltak kan vannet renne ned på innsiden av veggene og forårsake store skader, avslutter han.