Hvis nedløpsrørene fra takrennene fylles av løv, blir de tette og demmer opp regnvann. Når gradestokken bikker under null blir vannet til is. Det kan få nedløpsrørene til å sprekke.

Unngå frostskader i takrenner og nedløp

Mange dropper enkle tiltak som forbereder huset på kalde høstnetter. Har du ikke fjernet løvet i takrennen før frosten kommer, kan det svi i lommeboka. Her er tipsene for å unngå sprukne rør og vannskader.

Les også:

Husk den viktige høstsjekken

Løv i takrenner kan gjøre stor skade på huset ditt. Likevel er det mange som glemmer å vedlikeholde de stedene på huset som ikke er så godt synlige.

- Overraskende få renser takrennene sine for løv om høsten, selv om det er en billig forsikring, sier kjedeleder i boligbyggeren Mesterhus Raymond Myrland.

Kan gi vannskader

Hvis nedløpsrørene fra takrennene dine er fulle av løv, blir de tette og demmer opp regnvann. Når gradestokken bikker under null blir vannet til is. Det kan få nedløpsrørene til å sprekke.

Er nedløpsrørene innendørs, kan det føre til vannlekkasje i hus og kjeller. Vannskader kan bli dyrt - særlig hvis skadene ikke oppdages umiddelbart. Du kan også bli nødt til å bytte ut hele dreneringsanlegget flere år tidligere enn planlagt.

Ifølge Finans Norge utbetalte norske forsikringsselskaper erstatning for vannskader som følge av frost for nesten 250 millioner kroner i 2013.

Hvordan rense takrennene?

- De fleste trenger bare å rense takrennene én gang i året. Vi anbefaler å sjekke om takrennene er renset og klare for vinteren allerede i oktober. Frostnettene kan komme brått på, sier Myrland.

Han anbefaler å bruke hagehansker til å skyve løvet bortover takrennen, og deretter vippe løvet ut på enden med hendene eller en liten spade. Hvis takrennene bare er litt skitne, kan du bruke hageslangen til å spyle dem rene.

Hvis løvet har kommet seg ned i nedløpsrørene, kan du prøve å spyle dem rene. Hvis de er tette kan du skru av den nederste delen og dytte ut løvet ovenfra ved hjelp av et kosteskaft.

- For å unngå at løv kommer ned i nedløpsrøret i utgangspunktet, er det lurt å plassere en løvrist over nedløpsrøret, anbefaler Myrland.