Byggeleder i FM Gruppen, Tomasz Matyjaszczyk (til venstre) og Øyvind Sandstaa i Naeva. Foto: FM Gruppen/Naeva
Byggeleder i FM Gruppen, Tomasz Matyjaszczyk (til venstre) og Øyvind Sandstaa i Naeva. Foto: FM Gruppen/Naeva

Tror plattformen kan halvere strømforbruket i brakkeriggen

Teknologiselskapet Naeva mener plattformen deres kan bidra til at strømforbruket på brakkerigger kan kuttes med 40-50 prosent.

Det skriver Naeva i en pressemelding denne uken.

– Vår løsning gjør det mulig å styre og ta kontroll over energiforbruket på brakkeriggene, noe som i de fleste tilfeller vil medføre betydelig redusert strømforbruk, sier Øyvind Sandstaa i Naeva.

I plattformen kan man, ifølge pressemeldingen, sette opp, administrere, automatisere, og kontrollere ulike maskinvare- og programvaretjenester på byggeplassen.

Sammen med Satema, Mill, Cramo og FM Gruppen, er Naeva i gang med en pilot på et boligprosjekt i Bergen. På den aktuelle byggeplassen ved Damsgårdssundet i Bergen er det 14 brakkemoduler. Sandstaa anslår mulige energibesparelser på rundt 40.000 kilowattimer per år.

– Det er nok lett å tenke at det som skjer på selve brakkeriggen utgjør lite sammenlignet med de store anleggsmaskinene. Men en middels stor brakkerigg har et energiforbruk på 40.000 til 60.000 kilowattimer. På større brakkerigger kan energiforbruket gjerne være på 100.000 kilowattimer. Dette er betydelig, men med smart styring kan vi i de fleste tilfeller redusere energiforbruket med 40 til 50 prosent, og i noen tilfeller kanskje mer. Her ligger det ikke bare en betydelig miljøgevinst, men også store økonomiske besparelser. Bærekraft kan også være lønnsomt, sier Sandstaa.

Løsningen baserer seg på et adgangskontrollsystem som ved hjelp av datapunkter skal optimalisere varmestyringen i brakkene basert på tilstedeværelse av arbeidere.