Tror lav arbeidsledighet sikrer renteøkning

Stabil og lav arbeidsledighet fører til at Norges Bank holder fast ved en ny renteheving 15. august, mener økonomer.

I juli ble det registrert 51.000 arbeidsledige hos Arbeids-og Velferdsetaten (NAV). Det er 16.700 færre enn i samme periode i fjor.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror styringsrenta fra sentralbanken vil bli økt med 0,25 prosentpoeng til 4,75 prosent i midten av august.

Sterk lønnsvekst
Juel tror imidlertid ikke at tempoet i renteøkningene vil øke.

- Selv om arbeidsledigheten kan fortsette å synke, tror jeg ikke at renta vil stige i et økende tempo. Folk må ta høyde for at renta kan komme til å øke med 1,5 til 2 prosentpoeng i løpet av de neste årene, sier Juel til NTB.

Nedgangen i arbeidsledigheten for juli måned betyr at 2,1 prosent av den samlede arbeidsstyrken i landet nå er uten arbeid.

Arbeidsledigheten er høyest blant barne-og ungdomsarbeidere, der 4,1 prosent av arbeidsstyrken står uten arbeid.

Konsekvensen av stadig færre arbeidsledige er blant annet økt lønnsvekst. Arbeidsgivere gir ekstra fordi de ønsker å holde på sine ansatte, samtidig som de vil lokke til seg arbeidskraft.

- Lønnstall utover høsten vil nok vise at det er gitt gode tillegg til de ansatte i det lokale lønnsoppgjøret, som følge av den lave arbeidsledigheten, sier Juel til NTB.

Må fire på kravene
Parallelt med den lave ledigheten er det over 20.000 ubesatte stillinger ved arbeidskontorene per i dag.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets mener arbeidsgivere i et brennhett marked må være romsligere på kvalifikasjonskravene.

- At arbeidsmarkedet strammer seg til er ikke bare negativt. Grupper, for eksempel innvandrere og funksjonshemmede, som tradisjonelt har slitt med å skaffe seg jobb, vil nå og i framtida ha større muligheter for å få jobben de i utgangspunktet er kvalifisert for, sier Dørum til NTB.

Tall fra NAV viser at det er størst arbeidsledighet blant dem som har søkt arbeid imellom ett og to år.

I juli i år var flest kvinner uten arbeid, 26.952, mot 24.086 registrerte menn.
Arbeidsledigheten har gått mest ned i Rogaland, mens det var flest registrerte arbeidsledige i Finnmark, Oslo og Nordland i juli i år, sammenlignet med samme periode i fjor.