Trond Hagerud (t.v.) delte ut prisen til Tore Thorstensen.

Tore Thorstensen tildelt Byggenæringens Ærespris 2020

 I forbindelse med Det norske byggemøtet tirsdag ble Tore Thorstensen tildelt Byggenæringens Ærespris.

Prisen deles ut av styret i Bygg Reis Deg AS og går til en person som har gjort noe ekstraordinært bra over tid, for å fremme og bidra til positiv utvikling for byggenæringen i Norge.

Thorstensen er utdannet til siviløkonom på Norges Handelshøyskole i Bergen, og har en bred erfaring både fra innsiden og utsiden av byggenæringen.

Etter 18 år i Dyno Industrier hvor han avsluttet som executive vice president i 1993 gikk turen videre til Plantasjen og et sterkt eiermiljø innen bygg og anlegg på Kongsvinger. Dette ble innledningen på en ekspansiv periode med investeringer og eiendomsutvikling.

- Årets Æresprisvinner har jobbet aktivt som styreleder i en rekke selskaper, og i bedriftene har han lagt til rette for at lederne blir med videre og får eierandeler i de nye selskapene, heter det i en melding fra juryen.

Han har blant annet jobbet med strategiske utvikling og ledelse av:

* AF Gruppen, hvor han var i styret i åtte år, og styreleder i seks av disse. Selskapet vokste i hans periode fra 6 til 12 milliarder i omsetning.
* Entreprenørselskapet ØM Fjeld, som er en stor byggentreprenør og eiendomsutvikler på Østlandet.
* Gunnar Holth Grusforretning som er store innen pukk og grus.
* Nordic Concrete Group, en betydelig betongaktør.

* KB Gruppen
* Contiga, som er store innen betongelementer.

- Styret i Bygg Reis Deg ønsker med årets ærespris å sette fokus på den svært viktige rollen eiere og styret har for utviklingen av byggenæringen. Vinneren er en sterk og visjonær strateg. En ambisiøs leder som med stor investeringsvilje har bidratt til en viktig og stor konsolidering av byggevareprodusenter- og entreprenører i Norge sier styreleder i Bygg Reis Deg AS, Trond Hagerud.

Thorstensen var selvsagt meget glad for å kunne mota hedersbetegnelsen.

- Jeg er både stolt og beæret over å kunne motta denne prisen, spesielt når vi ser på de andre som har mottatt utmerkelsen før meg, uttalte Thorstensen fra scenen under utdelingen.

Han trakk spesielt frem tre forhold som har vært viktig for ham i arbeidet han har utført i næringen.

- For det første; viktigheten av HMS-arbeidet. Det er en åpenbar sammenheng med H-verdi og bunnlinja, påpekte Thorstensen. Han poengterte også viktigheten av prosjektlederen.

- Alle andre som er over og under denne funksjonen er der for at prosjektlederen skal produsere resultater, sa han. Thorstensen dro også frem viktigheten av eierskap hos de som produserer, og at det er viktig å være raus som leder inn mot medarbeiderne i selskapene.

Han understreket også at næringen i tiden fremover må få et større kundefokus og kundetilfredshet. 

Thorstensen Innehar i dag følgende styreverv innenfor operative bygg og anleggsvirksomheter:
* Styreleder KB Gruppen
* Styreleder Gunnar Holth Grusforretning
* Styremedlem ØM Fjeld
* Styreleder BRG Entreprenør AS
* Styreleder VENT Invest AS, morselskap til drift og vedlikeholdsvirksomheten
* Styreleder Spennteknikk International
* Styremedlem Nordic Concrete Group
* Styremedlem AF Håndverk

I sin beskrivelse av kandidaten skriver juryen blant annet:
«Tore Thorstensen er ikke av de som har stått foran på scenen, men han har vært dirigenten som har hatt visjoner og som på en god måte har skapt en sunn bedriftskultur i de bedriftene han har vært involvert i. Han har jobbet aktivt som styreleder i en rekke selskaper og i bedriftene har han lagt til rette for at lederne blir med videre og får eierandeler i de nye selskapene.»

Byggenæringens Ærespris er tidligere delt ut til: 
Kjetil Trædal Thorsen i 2019
Olav Thon i 2018
Martin Mæland i 2017