Økokrim har tatt ut tiltale mot en person etter K A Aurstad-konkursen i 2018. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tiltalt for grov kreditorsvik -  Økokrim mener anleggsmaskiner ble solgt til underpris til søsterselskap

Økokrim har tiltalt en person for grov kreditorsvik etter at selskapet K A Aurstad AS i Ørsta gikk konkurs i 2018. Den tiltalte er overrasket og skuffet over tiltalen.

Tiltalen mot en tidligere ledende ansatt i K A Aurstad gjelder ifølge Økokrim salg av eiendeler til underpris fra det konkursrammede selskapet og til et søsterselskap like forut for konkursen.

En rekke anleggsmaskiner ble solgt til søsterselskapet for 20 millioner kroner, noe Økokrim mener var cirka 60 prosent under markedspris.

Økokrim startet etterforskning etter at bostyreren i konkursboet anmeldte saken.

 – Konkurskriminalitet er et samfunnsproblem som blant annet rammer kreditorene og svekker tilliten til næringslivet. Å selge med rabatt i en konkurssituasjon, slik vi ser det er gjort i denne saken, mener vi er alvorlig og straffbart, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen hos Økokrim i en pressemelding.

Forsvarer: Regnet med henleggelse

Advokat Vegard Aaløkken i Andenæs Aaløkken Veum Advokatfirma sier mannen er både overrasket og skuffet over Økokrims beslutning om å ta ut tiltale.

– Han hadde jo håpet og regnet med saken skulle bli henlagt, sier Vegard Aaløkken til Byggeindustrien.

Ifølge forsvareren mener den tiltalte at transaksjonen var forsvarlig gitt den situasjonen selskapet var i på tidspunktet da maskinene ble solgt.

– Min klient mener Økokrim ikke har skjønt hvilken situasjon selger befant seg i. Selger hadde ikke tid til å selge disse maskinene en og en og slik oppnå markedsprisen som Økokrim nevner i sin tiltale. Maskinene måtte selges samlet, og da ble også prisen betydelig påvirket, sier Aaløkken.

– Hentet inn hjelp

At kjøper var et søsterselskap, gjorde at selger opptrådte ekstra varsomt i forbindelse med transaksjonen, ifølge forsvareren.

– Nettopp derfor var man opptatt av at alt skulle gå riktig for seg, og det ble hentet inn hjelp av både advokat og revisor i forbindelse med transaksjonen. Hele styret sto bak beslutningen, sier Aaløkken.

Grov kreditorsvik har en ytre strafferamme på seks år.