Strømselskap må legge ned driften

De høye strømprisene gjør det umulig for Vitel AS å innfri kravene til økonomisk sikkerhet, og selskapet må slutte som strømleverandør. Dermed må 23.000 kunder få strøm fra et annet selskap.

Ekskludert

Strømleverandøren Vitel er fra og med midnatt, natt til 24. februar, ekskludert fra engrosmarkedet for elkraft. Dette skyldes at selskapet ikke kan skaffe kraft til sine kunder i tråd med selskapets forpliktelser. På den bakgrunn kan Vitel ikke handle i engrosmarkedet der det er et krav om å planlegge seg i balanse, skriver Statnett i en melding.

 

 

Tirsdag vedtok styret i Vitel AS å stanse strømvirksomheten. Årsaken er at de høye strømprisene i vinter fører til høye sikkerhetskrav i strømmarkedene.

– Selskapet ble stilt overfor enorme sikkerhetskrav, og ved å innfri disse kravene ville selskapet bli satt i en farlig likviditetssituasjon. Styret har vurdert det som for risikabelt å fortsette med strøm i dagens marked, og vi gjennomfører derfor en kontrollert avvikling av vår satsing innenfor strøm, skriver selskapet i en pressemelding.

Utestengt fra markedet

Tirsdag fikk selskapet beskjed av Statnett om at det vil bli nektet å handle i engrosmarkedet for strøm fordi selskapet ikke har greid å stille nødvendig økonomisk sikkerhet for kjøp av kraft. Det innebærer at selskapet ikke kan levere strøm til kundene fra onsdag.

Alle kunder beholder strømmen ved at de overføres til leveringsplikt hos sitt lokale nettselskap fra samme tidspunkt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

NVE anbefaler kundene å skaffe seg ny kraftleverandør så snart som mulig.

Advarer mot forskudd

Vitel og flere andre strømleverandører tar forskuddsbetalt for strøm, noe som fører til risiko for kunden.

Vitels kunder trenger imidlertid ikke å frykte å tape forskuddsbetalingen ettersom selskapet ikke er konkurs. Kundene vil enten få sluttfaktura, eller få utbetalt det de har til gode, opplyser selskapet til Aftenposten.no.

Selskapet Ustekveikja Energi oppfordrer alle strømkunder til å boikotte strømleverandører som tar forskuddsbetalt.

– Gjennom en slik praksis velter leverandøren all kredittrisiko over på sluttkunden. Strømkunder er ikke garantert å få igjen forskuddsbeløpet dersom strømleverandøren går konkurs, sier administrerende direktør i Ustekveikja Energi, Bjørn Skaret.

Sjekker strømpriser

Besøkstallene på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt denne uken vitner om stor interesse for strømprisene. Mandag hadde tilsynets nettsider over 17.000 besøkende, mens besøkstallene tidligere i vinter har variert mellom 1.500 og 2.500 besøkende på hverdager. Denne uka har pågangen vært så stor at tjenesten til tider har vært utilgjengelig, opplyser tilsynet.

Ifølge Konkurransetilsynets prisoversikt var Vitel fram til tirsdag Norges billigste leverandør av kraft til spotpris.