Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum og direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen sammen med riksmekler Mats Ruland (i midten). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum og direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen sammen med riksmekler Mats Ruland (i midten). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Streiken: Viktig å unngå sur stemning

Fellesforbundet og Norsk Industri er enige om at det ikke behøver å bli en langvarig streik. Begge sider understreker at det er viktig å holde tonen positiv.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Stein Lier Hansen i Norsk Industri møttes mandag morgen i Politisk kvarter på NRK for å diskutere bakteppet for streiken og hvorvidt den kommer til å bli langvarig.

Begge to var enige om at streiken ikke behøver å bli lang, og at begge parter må anstrenge seg. Stemningen fra i fjor er nemlig småsur på grunn av høye lederlønninger og bonuser i 2022.

– Det er viktig å ikke forsure holdninger og situasjonen mellom partene, påpekte Hansen, som representerer industribedriftene.

Han sa at partene vokter på hverandre, og at det ikke er mye som skal til før forhandlingene blir vanskelige på grunn av misforståelser.

– Det er faktorer som har gjort at fagforeningsledere i hele landet er opptatt av revansj, mener Hansen.

Eggum har kalt årets oppgjør en klassekamp, men avviser at arbeidstakersiden har et hevnbehov.

– Det er ikke disse momentene alene som gjør at vi sitter her, sa han, men påpekte at taushetsplikten gjør det vanskelig for dem å forklare detaljene bak at det nå blir streik.

Ifølge NRK er det tilbudt en ramme på 5,2 prosent, mens prisveksten i år forventes å være 4,9 prosent. Utfordringen med utkastet er at noen vil få mye mer enn andre, og dette skal ha vært grunnen til at det ble brudd i meklingen.

Hansen hever skissen som ble lagt fram, ville gitt alle et betydelig løft, mens Eggum avviser dette.

– Alle ville ikke fått gode tilbud lokalt.