Adm dir Anita Winsnes i Miljømerking overrekker adm dir Johan Bruun i NCC Bolig en lisens til å benytte Svanemerket på boligprosjektet LonaParken som NCC står bak i Åsane i Bergen. (Foto: Ole Harald Dale)

Stor interesse for svanemerket bolig ­

Både entreprenører og forbrukere viser rekordstor interesse for svanemerkede boliger – i Sverige. Viljen til å spare energi, bo klimasmart og ha et giftfritt innemiljø er stor.

Interessen for å bo i svanemerket bolig er rekordstor både fra entreprenører og forbrukere i Sverige. Det kommer inn så mange søknader om å få bygge svanesertifisert at Miljømerking Sverige, som forvalter Svanemerket der, har måttet ansette flere folk for å holde tritt.

- Viljen til å spare energi og leve klimasmart har vi sett en stund, men nå ser vi også en økt bevissthet om et giftfritt innemiljø blant forbrukerne. Det blir brukt ca 50 000 ulike materialer og kjemiske produkter i byggesektoren, og derfor er det både vanskelig og tidkrevende å velge riktig. Men Svanemerket gjør den jobben for deg: Vi tillater ingen stoffer som kan være kreftfremkallende, reproduksjonsskadelige eller giftige, sier Sterner.

I 2011 kom de to første leilighetsbyggene, i dag er det 11 slike bygg og to barnehager i Sverige. I alt pågår det nå ti byggeprosjekt som skal resultere i svanemerkede bygg rundt om i Sverige. Omtrent halvparten er leilighetsbygg, men også småhus er underveis. Det første svanemerkede huset fikk svenskene i 2005, i dag har de 226 stykker.

Se kart over de svanemerkede boligene i Sverige

I Norge er bildet et annet. Rundt 2007-2008 ble det bygget noen svanemerkede hus i Bærum, på Møre og i Sandefjord. Men så ble det stille. I dag er et leilighets­kompleks under prosjektering i Bergen, men ellers har vi lite å skilte med.

– Noe av forklaringen tror jeg ligger i at engasjementet blant svenskene er større. Et aktuelt eksempel på det er at miljøpartiet De Grønne ville fått 11 prosent av stemmene og 40 representanter i Riksdagen hvis valget hadde vært i dag, sier markeds- og kommunikasjonssjef Anne-Grethe Henriksen.

– Og fordi svenske entreprenører lenge har vært miljøoffensive på boligmarkedet, har jo de svenske boligkjøperne flere muligheter til faktisk å velge boliger som både er miljøvennlige, giftfrie og gode for helsa. Men vi kommer etter her i Norge, og det er veldig spennende, avslutter Henriksen.

NCC er første boligentreprenør som er ute av startblokka i Norge når det gjelder leilighetsbygg. De har prosjektert et svanemerket kompleks i Åsane ved Bergen.

- Fremtidens boligkjøpere tenker helhetlig og vil gjerne gjøre et smart kjøp både i forhold til miljøet, helsen og samfunnet. Svanemerking er i like høy grad et kvalitetsstempel som miljøstempel. Derfor er vi svært stolte over å være først i Norge med svanemerkede leiligheter, sier administrerende direktør Johan Bruun i NCC Bolig.

Kart over norske svanemerkede boliger